RECENSIE: For A While - Wish I Never Met You

For A While - Wish I Never Met You
recensie cijfer 2006-06-19 Het trio Patrick Heeres (gitaar/zang) Kees Pabbuwee (bas/zang) en Michiel Oude Veldhuis (drums/zang) is nu zo’n drie jaar samen en timmert in de eigen regio, de provincie Friesland, naar het schijnt aardig aan de weg. Na een live-demo uit 2005 hebben ze nu ook vijf studiotracks op de EP Wish I Never Met You verzameld. Het principe van hun muzikale aanpak leggen ze in hun biografie zelf uit: “Dynamiek is het kenmerk van deze band. Het lukt hen om in vrijwel elk nummer bescheiden, intense delen te combineren met bombastische en emotionele uitbarstingen”. Op de bijgevoegde sticker prijken de woorden indie orientated rock.

De vijf tracks kennen inderdaad een zacht-hard, ingetogen-explosief karakter. De productie is rauw en de teksten zijn emotioneel beladen. Maar de gehoopte subversiviteit en eigenzinnigheid is ver te zoeken. Het nummer Wish I Never Met You is niets anders dan een rockballad in de traditie van Nothing Else Matters van Metallica. Ook 10,000 en Not Right Now zijn vrij conventionele powerballads. Verder is er nog de epische en slepende rocktrack Not My World. Het broeierige Internal Conflict valt misschien het best te omschrijven als een light-versie van een kruising tussen System Of A Down en Sonic Youth. Dit ziet er op papier echter spannender uit dan het in werkelijkheid is.

For A While laat een beproefde formule voor een spannende en dreigende compositie op iedere track los. Hierdoor wint deze EP als geheel echter niet aan spanning en afwisseling, maar valt ze juist ten prooi aan voorspelbaarheid en vervlakking. Het soms eens weglaten van een emotionele uitspatting of je luisteraar een keer geen rustpunt gunnen, zouden de beoogde spanning en eigenzinnigheid goed hebben gedaan.

Wanneer de vocalen mij dan ook nog eens constant het gevoel geven met een geforceerd gekwelde geest te maken te hebben - tot op het pathetische af - kan eigenlijk niets meer voorkomen dat de bezieling en het spelplezier, die deze band ongetwijfeld in hun muziek tracht te stoppen, ver te zoeken is. Ik voel het in ieder geval niet. Jammer. Wish I Never Met You, Indeed.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:For A While Label:Eigen Beheer
36 Crazyfists - Rest inside

36 Crazyfists - Rest Inside The FlamesHet is februari 2005 wanneer de melodische metalband 36 Crazyfists weer aan...

Mo & Grazz - Fallin’ Upon Def Ears

Mo & Grazz - Fallin' Upon Def Ears Monique Harcum is een zangeres met haar roots in de soul. DJ Grazzhoppa heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT