RECENSIE: This Town Needs Guns - 13.0.0.0.0

Cover This Town Needs Guns - 13​.​0​.​0​.​0​.​0
recensie cijfer 2013-03-14 TTNG werd in 2004 gevormd in het Britse Oxford. De bandnaam was oorspronkelijk This Town Needs Guns, maar de band heeft er recentelijk voor gekozen om alleen nog de afkorting te gebruiken. De math rock formatie bracht in 2008 haar debuutplaat Animals uit, die erg goed werd ontvangen. De band onderging vervolgens een aantal bezettingswijzigingen, omdat onder andere de zanger het voor gezien hield. Inmiddels heeft de band in Henry Tremain (voorheen Pennines) een nieuwe zanger (en bassist) gevonden en is het vervolgalbum een feit.

De titel van de nieuwe plaat is 13.0.0.0.0. Hoewel dit niet iedereen direct iets zal zeggen, is het een verwijzing naar een van de ‘fenomenen’ van 2012. Het bereiken van 13.0.0.0.0 is een eindpunt in de cyclus van de Mayakalender en we weten allemaal hoe dat op 21 december 2012 volgens sommige paniekzaaiers zou aflopen.

Als luisteraar word je vanaf de eerste seconden van de plaat gegrepen door het onnavolgbare gitaarspel van Tim Collis. Eindeloos getokkel, gecombineerd met pakkende riffjes en dat allebei in niet mee te tellen maten. Daarnaast weet zanger Tremain je te raken met zijn cleane, kwetsbare, hoge stem. Zijn stijl wijkt niet veel af van zijn voorganger, maar de klank van zijn stem is wezenlijk anders en hij zingt met meer overtuiging. Duidelijk een aanwinst voor de band. Tot slot draagt ook Tim’s broer, Chris, met zijn uitstekende drumwerk bij aan de unieke sound van TTNG.

Op 13.0.0.0.0 hebben de drie Britten de sound van Animals verder verfijnd en ontwikkeld. De plaat zit minstens net zo technisch en complex in elkaar als zijn voorganger, maar klinkt toegankelijker. De band weet het geheel als indie pop te laten klinken, maar gaat daarbij muzikaal gezien voor veel meer diepgang. Geen riffje, solo of andere muzikale toevoeging is voor de hand liggend en dat houdt deze plaat spannend van het begin tot het eind. Daarnaast heeft ook de goede productie, die beduidend beter is dan die van de debuutplaat, aan de toegankelijkheid bijgedragen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:This Town Needs Guns Label:Suburban Records
Cover The Plea - The Dreamers Stadium

The Plea - The Dreamers Stadium The Plea is een Ierse rockband die in 2010 debuteerde met de EP Nothing...

Cover Langhorne Slim & The Law - The Way We Move

Langhorne Slim & The Law - The Way We Move Onlangs speelden ze nog in het voorprogramma van The Lumineers in een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT