RECENSIE: Airless - Changes

Cover Airless - Changes
recensie cijfer 2013-02-11 Er zijn van die bands waar je meteen sympathie voor krijgt, ondanks dat ze soms helemaal over de top zijn, vals klinken of domweg niet boeien. De gun-factor krijg je namelijk ergens anders door, maar is vaak nogal subjectief en dus sterk aan discussie onderhevig. Dat maakt het in sommige gevallen lastig om een kwaliteitsoordeel te geven. Dat is in het geval van Airless ook zo. Het Spaanse kwartet is inmiddels toe aan het vierde volwaardig album, waar ze de afgelopen vijf jaar aan gewerkt hebben.

Airless laat zich het best omschrijven als een rauwe, stevige, adult oriented rockband die nauwkeurig werkt volgens de reeds bewandelde paden van het genre. Denk aan een wat snellere, hardere versie van Bon Jovi, waarmee vooral de zang veel gelijkenissen toont. Changes bevat dan ook het hele spectrum van alles wat je maar onder rock kunt categoriseren. Van de ballad-achtige songs zoals ‘I Don’t Care’ tot aan het snelle, powermetal-achtige ‘Gone To Far’. En deze brengt de band met genoeg overtuiging, vooral door de melodieuze en krachtige zanglijnen.

Het is alleen wel heel erg veilig allemaal en precies volgens de geijkte formules van de rockmuziek uitgewerkt. Alsof je een kleurplaat precies en netjes binnen de lijntjes inkleurt; de lucht blauw, het gras groen en alle mensen met een lichtroze huidskleur. Natuurlijk past dat ook wel bij het genre maar Airless gaat hier wel erg ver in. Toppunt hiervan is het intro van ‘Rescue Me’ waarin de synthesizer wordt bijgestaan door aanslagen van akkoorden. Het klinkt zo over de top en clichématig dat het een beetje lachwekkend wordt. En dat kan de bedoeling toch niet zijn.

Grote troef van Changes is echter dat het juist door die overvloed aan clichés erg makkelijk weg luistert. Bovendien profileren de bandleden zich hiermee als enorme liefhebbers van het genre, die niets liever doen dan de basis van de rechttoe rechtaan rock eren en verwerken in eigen songs. Hierdoor is dit vierde album nauwelijks een interessant product te noemen, maar de gunfactor valt de heren zeker ten deel.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Airless Label:Lion Music
Cover Janne Schra - Janne Schra

Janne Schra - Janne SchraDoor de jaren heen hebben we Janne Schra vooral leren kennen door haar werk...

Cover Kraantje Pappie - Semi Bekend EP

Kraantje Pappie - Semi Bekend EP Kraantje pappie was dé hiphopsensatie van 2012. Met zijn album Crane en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT