RECENSIE: The Cubical - Arise Conglomerate

Cover The Cubical - Arise Conglomerate
recensie cijfer 2013-01-30 The Cubical speelt klassieke 60’s rock in haar puurste vorm. Tijdens het beluisteren van de muziek vliegen de vergelijkingen met artiesten uit de vorige eeuw door je hoofd. De band vangt vlaagjes Rolling Stones, Captain Beefhart en Nick Cave om deze haar eigen te maken. De mix klinkt fantastisch en dat wisten de heren al reeds op twee albums te bewijzen. Het vorige album, It Ain’t Human, werd hier al met vier sterren beloont. Op Arise Conglomerate gaat het gezelschap verder waar ze de laatste keer gebleven waren.

Met opener ‘On The Weekend’ knallen ze er met keiharde rock-n-roll gelijk op los. Dankzij een heerlijke blazerssectie is de toon gezet. Verspreid over de dertien nummers weten ze dit enthousiaste en psychedelische rock gevoel vast te houden.

Vanaf ‘Down The World We Go’ wordt duidelijk dat The Doors voor de opname van Arise Conglomerate een grote inspiratiebron moet zijn geweest. Zanger Dan Wilson bouwt hierop, slechts begeleid door orgel, een heerlijke intro naar ‘1,2,3 Girl’. Het geheel lijkt erg geïnspireerd door Jim Morrison. Niet geheel verrassend is ‘1,2,3 Girl’ dan ook een nummer dat klinkt alsof Jim zelf hem in een kelder had laten liggen. De bluesrock spettert en het orgel dringt zich op de juiste momenten naar de voorgrond. Een gevoel dat tijdens het afsluitende ‘Lay Your Love Down’ nog tot een extra finale komt. De boogierock wordt dankzij de mondharmonica steeds verder opgevoerd.

Doordat de stem van Dan Wilson echter veel meer aan Tom Waits doet denken is Arise Conglomerate een mix tussen The Doors en Waits geworden. Het resultaat is een voortreffelijke ode aan de 60’s die nergens nep aan voelt. In tegendeel, de heren van The Cubical hebben simpelweg alle recepten gebruikt om er een ijzersterk eindresultaat van te brouwen. De plaat rockt, schuurt en zindert van begin tot einde.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Cubical Label:Cargo
Cover Giant X - /

Giant X - '/'Rolf Kasparek, oprichter van de Duitse heavy metal formatie Running Wild,...

Cover Yesterday's Men - The Passing Of The Years

Yesterday's Men - The Passing Of The Years De Nederlandse band Yesterday’s Men komt na het debuutalbum The Awesome...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT