RECENSIE: Giant X - '/'

Cover Giant X - /
recensie cijfer 2013-01-26 Rolf Kasparek, oprichter van de Duitse heavy metal formatie Running Wild, heeft samen met bandmaat Peter Jay Jordan een nieuwe band opgericht. De naam van het project is Giant X en het debuut heet simpelweg I. Omdat Kasparek en Jordan eveneens het hart van Running Wild vormen, is het de vraag wat de heren voor ogen hebben met Giant X.

Eerste beluistering van het debuut leert ons dat Giant X minder metal herbergt dan Running Wild en meer de bluesy hardrock opzoekt. Op zich een verademing omdat de, soms wel erg vrolijke, metal van Running Wild regelmatig op de irritatiespieren werkt. Natuurlijk blijft het hoorbaar dat Kasparek vijfendertig jaar heeft doorgebracht in Running Wild. In ‘On A Blind Flight’, met fraai gitaarwerk, en ‘Now Or Never’ schurkt Giant X nog het dichtst tegen Kaspareks moederband aan.

Vooral de blijheid in een nummer als ‘The Count’ refereert aan het happy gedeelte uit de muziek van Running Wild. Al is dit nummer werkelijk hemeltergend kinderlijk en kan het zo in Sesamstraat worden opgenomen of op de setlist van K3 worden gezet. Gelukkig staat hier een degelijke bluesrocker als ‘Rough Ride’ en het van een loodzware grungeriff voorziene ‘Friendly Fire’ tegenover. Nummers die best redelijk te behappen zijn. Ook de log stampende bluesrocker ‘Badland Blues’ is zeker het aanhoren waard. Dat daar weer overbodige vullers als het oersimpele clichédreuteltje ‘Let’s Dance’ tegenoverstaan is jammer. Daarbij is het Duitse accent van de regelmatig als Biff Byford (Saxon) klinkende Kasparek bij tijd en wijle stuitend. In de hardere nummers komt hij er nog mee weg, maar in de matige ballad ‘Nameless Heroes’ is het werkelijk niet om aan te horen.

Het debuut van Giant X zal een beperkt publiek aanspreken. De verstokte Running Wild fans zullen dit schijfje ongetwijfeld in huis zullen halen. Of ze met deze wisselvallige plaat blij zullen zijn, is maar de vraag. Niet onaardige songs worden afgewisseld met ronduit stompzinnig nummers die het niveau van de schijf drastisch omlaag halen. Hier moet je niet teveel woorden aan vuil maken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Giant X Label:SPV
Cover Meryl & A Bit of Yellow - Chance

Meryl & A Bit of Yellow - Chance Meryl & A Bit Of Yellow is het alter ego van singer-songwriter Merel...

Cover The Cubical - Arise Conglomerate

The Cubical - Arise Conglomerate The Cubical speelt klassieke 60’s rock in haar puurste vorm. Tijdens het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT