RECENSIE: iET - The Kitchen Recording Series 2

Cover iET (intense Emotional Thrill) - The Kitchen Recording Series 2
recensie cijfer 2013-01-25 Op jonge leeftijd werd muziek iET al met de paplepel ingegoten. Ze begon op diverse blaasinstrumenten alvorens ze de akoestische gitaar ter hand nam. Er bleek een hoop creativiteit in haar te schuilen en algauw stroomden de eigen composities eruit. Het was pas nadat ze vanuit Rhenen verhuisde naar Zeeland, dat haar muzikale carrière tot bloei kwam; hier had ze de rust om aan haar repertoire te werken. Het pakte goed uit, want ze kwam in contact met producer Russell Elevado (d’Angelo, The Roots, Erykah Badu, Alicia Keys), met wie ze opnames maakte en speelde in het voorprogramma van Macy gray. Haar artistieke wezen zocht naar nog meer wegen om zich te uiten en op eigen initiatief startte ze de Kitchen Recordings, een muzikaal project waarbij de dame alle touwtjes zelf in handen nam: productie, opnames en composities.

The Kitchen Recordings Series 2 volgt, zoals de titel al zegt, het twee jaar geleden verschenen The Kitchen Recordings Series 1 op. Dit tweede album in de reeks werd wederom voornamelijk geschreven en opgenomen thuis in de keuken van iET in Schiedam. Ditmaal nodigde de eigenzinnige singer-songwriter acht vrouwelijke collega’s uit: Stevie Ann, Shirma Rouse, Elle, Janne Schra, Esperanzah (Pink Oculus), Lilian Hak, Mary Davis Jr. en de Britse Szjerdene. Dit resulteerde in een gevarieerd en verrassend album vol duetten tussen iET en haar gastvocalisten.

De duetten pakken goed uit: de aantrekkelijke liedjes zijn afwisselend, maar de sfeer blijft wel constant. Na de sobere opener ‘Control It’ is ‘All Over Again’ het eerste liedje met kop en staart. Het is gelijk één van de mooiste composities. De subtiele trompetpartijen (door iET zelf ingespeeld) vullen de rest van het arrangement mooi aan. De zang van Esperanzah kleurt mooi met die van iET.
‘She’ (met Mary Davis Jr.) klinkt jazzy en zwoel. Het duet met Janne Schra (‘Beginner’) dient ook zeker vermeld te worden. Het is een zeer sfeervol nummer en combineert de jazzy feel van de rest van het album met een vleugje mysterie. Dat geldt ook voor ‘Dreaming’, wat ik persoonlijk de meest geslaagde compositie van het album vind. Zo staat er eigenlijk geen enkele misser op dit album en ook de productie is erg fijn.

Het is een kunst om een album vol duetten niet als een verzamelalbum, maar als een geheel te laten klinken en daar is iET zeker in geslaagd. Het is een sfeervol album van constant hoog niveau geworden. Dromerig, zwoel, loom, vredig en bovenal erg sfeervol. Fijne plaat!
Recensent:Etan Huijs Artiest:iET Label:Eigen Beheer
Cover Adam Ant - Adam Ant Is The...

Adam Ant - Adam Ant Is The... Adam Ant was in de eighties een grote naam. Sindsdien bleef het hier vrij...

Cover Soul Asylum - Delayed Reaction

Soul Asylum - Delayed Reaction Hoewel de naam Soul Asylum wellicht niet direct een belletje zal doen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT