RECENSIE: iET - Hunger

iet
recensie cijfer 2022-10-26 ”Longing to be a mother. Longing to be a musician. The struggle to be both. Hunger.” zo staat achterop de hoes. Waarschijnlijk heb je ook wel eens meerdere borden tegelijk omhooggehouden. Grote kans dat je dit vermoeiend vond. Gelukkig kon één van de borden – een verhuizing, scriptie, piekperiode op werk – na een tijdje weer naar beneden. Maar hoe doe je dat als je geen bord kunt laten vallen? Als je moeder bent geworden en gewoon muzikant wil blijven?

In negen nummers neemt iEt, psuedoniem van Lisa van Viegen-Mokoginta, je mee in haar moederschap. Ieder nummer op Hunger staat voor een kamer, met elk een eigen fase of een bepaalde emotie uit de afgelopen jaren. De kamers zijn ook echt te zien geweest, van de zomer in de Kunsthal. Nu stond haar artiestennaam al voor intense emotional thrill, dus je kunt wel raden hoe dat er dit keer aan toegaat. Ondanks de liefde die iET voor haar dochter voelt, is de tijd na haar geboorte een zware periode.

Die zwaarte is goed te horen op het eerste deel van het album: de piano klinkt zwaarmoedig en het tempo ligt laag. Wat opvalt, is de opbouw van de nummers. Het zit goed in elkaar. Zo begint ‘Can You Carry Me’ met kleine geluiden, druppels en geklingel, geneurie, waarna drum en piano samen uitbouwen tot de zang begint. Ook valt Van Vliegens stem op: hier hoog, daar laag. Wat een bereik.

Halverwege het album is iET hoorbaar over de eerste klap van het moederschap heen. Bij nummer vijf ‘Just Below The Surface’ vraagt ze zich af: “Is there any change/that I will recover?” en verandert na anderhalve minuut de sfeer van droevig naar opbeurend. De gitaar tokkelt hoger en de vogels tjilpen op de achtergrond. Daarna volgt het intens mooie ‘I Am Loving You’. Terwijl ze zichzelf begeleid met zachte tokkel zingt ze met haar fluwelen stem vol gevoel: “Just me and you/I can’t tell where I end and where you start.” Afsluiter ‘Life And Love’ krijgt meer beat en daardoor swing. Hier klinkt ze het meest als de jazzy iEt die sommigen misschien al kennen van eerder album ‘So Unreal’.

Die swing is wat mist op het album. Logisch natuurlijk, want het onderwerp past niet bij upbeat nummers, maar nu is het album, ondanks haar prachtige stem en twee nummers die blijven hangen, als geheel te droevig.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:iET Label:Eigen Beheer
Cover Soak - If I Never Know You Like This Again

Soak - If I Never Know You Like This AgainPhoebe Bridgers, Courtney Barnett, Bon Iver, Ásgeir, Lykke Li. Bekende namen....

Cover Lukas Batteau - While I Was Sleeping

Lukas Batteau - While I Was Sleeping Zijn naam doet weliswaar internationaal aan, maar singer-songwriter Lukas...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT