RECENSIE: Professor - Throw Down Your Arms

Cover Professor - Throw Down Your Arms
recensie cijfer 2013-01-16 In 1998 richtte frontman Harrisson Stafford samen met nog wat anderen de reggaeband Groundation op. Een band die door veel liefhebbers wordt gezien als de beste live reggaeband. De band Groundation bestaat uit een groep virtuoze muzikanten met een jazz-achtergrond en ontstond op de campus van de Sonoma State University, die onderdeel is van de California State University (CSU). Op deze universiteit gaf Stafford tussen 1999 en 2001 tevens les in de historie van de reggaemuziek. Nogal logisch dus dat Harrisson Stafford de bijnaam Professor gebruikt als artiestennaam voor zijn soloprojecten.

In 2011 bracht Professor het album Madness uit. Een album dat geschreven is na een bezoek aan Israël en Palestina. De zanger wilde met eigen ogen de gevolgen van het conflict aldaar zien om er een album over te schrijven. Madness, krankzinnigheid, lijkt de juiste titel om die situatie aan te duiden zonder daarbij partij te kiezen. Opvallend achtergrond verhaal van deze cd is dat Professor zelf anders tegen de reggae aan is gaan kijken door deze trip. Hij sprak in Ramalllah namelijk een Arabische dichter die de reggaemuziek wel kende, maar niet van Bob Marley hield. Op zich is dat al opmerkelijk, want er zijn maar weinig mensen die Marley niet kunnen waarderen. De dichter had het echter ook nog over de negatieve lading van de muziek van Marley en dat zal nog meer mensen verbazen. Waar het echter op neer kwam, was het veelvuldig gebruik van de term Zion in de reggaemuziek. Zion is een van de oude bergen in Jeruzalem en het Zionisme is de term voor de Joodse ideologie die een eigen Joods thuisland ondersteunt. Voor een Arabische inwoner van Ramallah ligt dat dus nogal gevoelig. De Rastafari doelen met Zion op een heel andere plek, namelijk Ethiopië, maar de boodschap is hetzelfde. Professor heeft naar aanleiding van dat gesprek geprobeerd een cd te maken die iedereen aanspreekt en is daar zeer goed in geslaagd. De cd Madness bevat acht nummers en tevens is er van elk nummer een dubversie op het album gezet, wat het totaal op zestien tracks brengt.

Op het Reggae Sun Ska festival in Pauillac Medoc, niet ver van Bordeaux, Frankrijk werd een liveset van Professor opgenomen die resulteerde in het album Throw Down Your Arms, dat eind 2012 is uitgebracht. Dit album bevat naast de instrumentale opener ‘Rockford Rock’ de acht nummers van het album Madness in de oorspronkelijke volgorde, gevolgd door de Burning Spear cover en tevens titelsong ‘Throw Down Your Arms’en eindigend met drie bonustracks. Wanneer je het niet zou weten dat deze cd live-versies van de nummers bevat, zou je echt zo menen een studio album te pakken te hebben. Als je live zo’n set neer weet te zetten ben je een rasartiest! Iemand die goede muziek met een boodschap weet te combineren zonder al te belerend over te komen, heeft de eretitel Professor dan ook met recht verdiend.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Professor Label:Munich Records
Cover U-Roy - Pray Fi Di People

U-Roy - Pray Fi Di PeopleVoor de liefhebbers van reggae en dub behoeft U-Roy geen introductie meer,...

Cover Joe Gideon & The Shark - Freakish

Joe Gideon & The Shark - Freakish Joe Gideon & The Shark is een broer-zus rockduo uit London. Zus Viva...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT