RECENSIE: Tall Ships - Everything Touching

Cover Tall Ships - Everything Touching
recensie cijfer 2012-12-21 Tall Ships ligt momenteel bij veel indieliefhebbers op de lippen. Het trio uit het Engelse Brighton vergaarde een reputatie met twee EP's wat resulteerde in tournees met Dry The River en Los Campesinos! Ook speelde de band in 2011 op het prestigieuze CMJ showcase festival in New York. De groep debuteert nu met de full length Everything Touching.

Muzikaal gezien stuitert Tall Ships alle kanten op zonder overigens de cohesie te verliezen en dat is knap. Stel je een mix voor van Battles en Foals (tweede album) met knipogen naar postrock. De voorliefde voor mathrock komt duidelijk naar voren in de opener 'T=O' met zn krassende gitaren en opzwepende, nerveuze drums. 'Best Ever' sluit daar naadloos bij aan en knipoogt dik naar Battles.

Net als je denkt dat dit de stijl is die Tall Ships hanteert gaat het album de andere kant op met het harmonieuze 'Phosphorescence' , dromerige zoetheid in 'Oscar' en pure schoonheid in 'Ode To Ancestors' waarin zanger Ric Phetean in het eerste gedeelte spaarzaam begeleidt wordt door keyboards, waarna het nummer vervolgens omslaat en uptempo eindigt.

In het laatste deel verrast Tall Ships compleet. 'Gallop' drijft op tribal drums waar Adam Ant jaloers op zou zijn en waarin Phetean zingt als Morrissey die een beschouwing geeft op het thema van ouder worden: "You're constantly behind, thinking there must be something more". Pure postrock ish het vervolgens in het sfeervolle 'Send New', maar in slotsong 'Murmurations' wordt werkelijk alles uit de kast gehaald. Beginnend met een beat als hartslag bouwt het nummer langzaam op om vervolgens halverwege tot een prachtige climax te komen compleet met koor. Indrukwekkend.

Tall Ships is duidelijk niet voor een gat te vangen, maar weet alle invloeden tot een opmerkelijk coherent geheel te smeden. Het muzikale vakmanschap en plezier spat er vanaf en de band schijnt ook geweldige live shows te geven. Komend weekend zijn ze te zien op het State-X Festival in Den Haag en in Luxor te Arnhem. Mis het niet.
Recensent:Mark Michels Artiest:Tall Ships Label:Bertus
Cover Fatboy Slim - Big Beach Bootique 5

Fatboy Slim - Big Beach Bootique 5Norman Cook, beter bekend onder de naam Fatboy Slim , organiseerde in 2001,...

Cover When Logic Fails - A Countdown To Infinity

When Logic Fails - A Countdown To Infinity Het dance-duo When Logic Fails heeft wat af moeten reizen om zijn tweede...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT