RECENSIE: The Tragically Hip - Now For Plan A

Cover The Tragically Hip - Now for Plan A
recensie cijfer 2012-11-24 Je hebt van die bands; wars van alle trends maken ze gewoon plaat na plaat, vrijwel zonder uitzondering sterk. Met een vaste, behoorlijk aanzienlijke fanbasis, maar zonder echte hits. The Tragically Hip is zo’n band; In thuisland Canada al ruim twintig jaar op handen gedragen. Ze vullen daar met gemak de grote stadions. Hier in Europa ligt dat anders, maar toch hebben ze hier ook een trouwe fanschare die de band in sommige gevallen al sinds eind jaren tachtig volgt.

De sound van The Hip kenmerkt zich al sinds het prille begin door de bevlogen, welhaast manische zang van Gordon Downie, de stuwende ritmesectie bestaande uit bassist Gord Sinclair en drummer Johnny Fay en de rockende gitaren van Robby Baker en Paul Langlois. Het vorige album We Are The Same leek een nieuwe richting aan te kondigen in de loopbaan van de band. Het album stond vol sfeervolle ballades en lang uitgesponnen werken. Toch kiest de band met dertiende (!) album Now For Plan A weer voor een meer directe en compacte sound. Die sound hoorden we al in veel albums van de band terug, maar niet vaak eerder was het songmateriaal zonder uitzondering zo sterk en lag de volgorde van liedjes zo lekker in het gehoor als bij hun nieuwste wapenfeit.

Het album trapt gelijk af met het lekker stevige ‘At Transformation’, waarin de protagonist ambieert een positieve factor in een anderzijds negatieve wereld te zijn. De toon is direct gezet en het album raast als een trein voorbij, zonder ook maar ergens in te kakken. Vooral het middengedeelte telt een aantal ijzersterke composities op rij: vanaf ‘We Want To Be It’ tot en met ‘About This Map’ krijg je als luisteraar een handvol prachtsongs die kunnen wedijveren met het beste uit de Hip-catalogus. Een speciale vermelding voor de sfeervolle titeltrack (met gastvocalen van Sarah Harmer) en het opzwepende 'The Modern Spirit’. Als de band nog steeds zo’n bevlogen plaat kan maken, kan de band nog jaren mee. Hulde!
Recensent:Etan Huijs Artiest:The Tragically Hip Label:Bertus
Cover Goose - Control Control Control

Goose - Control Control ControlNa Bring It On en Synrise komt het Belgische Goose nu met het derde...

Cover Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods - Candy Store Kids

Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods - Candy Store Kid Er is een mooie video op Youtube van blueslegende Howlin’ Wolf waarin hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT