RECENSIE: The Killers - Battle Born

Cover The Killers - Battle Born
recensie cijfer 2012-09-27 Na bijna zes jaren van onafgebroken toeren waren de leden van de Amerikaanse rockband The Killers toe aan een korte pauze. Desondanks stortten allen zich, met uitzondering van gitarist Dave Keuning, op verschillende soloprojecten waarvan de plaat Flamingo van Brandon Flowers waarschijnlijk de bekendste exponent is. De plaat bracht de bescheiden hit ‘Crossfire’ voort maar was muzikaal verder weinig vernieuwend.

Terug aan het Killers front moet Battle Born in wezen de ‘comeback’ worden van een band die met de albums Hot Fuss en Sam’s Town hoge ogen gooiden maar met het laatste, bijna dansbare, Day & Age toch wat tegenvallend uit de hoek kwam. Vooruitgeschoven single ‘Runaways’, die zich moeiteloos kan meten met het betere werk van The Killers, en de lange rij aan topproducers die hun medewerking verleenden maken de verwachtingen vooraf in ieder geval hooggespannen.

Openingstrack ‘Flesh And Bone’ gaat zeker niet ten onder aan die geschapen verwachtingen en laat zich gelden als meeslepende en bombastische opener. ‘Runaways’ weet ook in een albumsetting te overtuigen en ‘The Way It Was’ is een redelijke afsluiter van het openingsluik. Het eerste hoofdstuk kan dan namelijk afgesloten worden want met ‘Here With Me’ is de eerste, zij het kleine, uitglijder een feit. De pathetische muzikale begeleiding in combinatie met de mierzoete tekst zorgt, met zinnen als ”Don’t want your picture on my cell phone, I want you here with me", voor een net iets te hoog zuurstokkengehalte.

Opvallende lichtpuntjes zijn er echter ook. Het dynamische ‘Heart Of A Girl’ maakt indruk en zou zelfs, in samenwerking met producer Daniel Lanois, spontaan in de studio ontstaan zijn. Het titelnummer is een goede rocksong waarop het fijne gitaarwerk weer eens de overhand krijgt boven de toetsen, en met het verrassend swingende en aanstekelijke ‘From Here On Out’ begeeft de band zich zelfs op countryterrein.

Battle Born is geen topplaat; het songmateriaal is catchy en heeft een groots karakter, maar is daardoor juist ook een tikkeltje vrijblijvend. Met ‘Runaways’, ‘Battle Born’ en ‘Heart Of A Girl’ worden desalniettemin stuk voor stuk kwalitatief goede nummers aan het oeuvre toegevoegd terwijl een nummer als ‘Here With Me’ beter op de tekentafel had kunnen blijven liggen. Met andere woorden: de songkwaliteit is een beetje wisselvallig. In vergelijking met Day & Age is het echter wel weer een kleine stap voorwaarts. The Killers sluiten vooralsnog nog altijd aan bij de grote rij middenmoters die muziekland rijk is. Met een bovengemiddeld talent, dat laten ze op Battle Born toch wel horen.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Killers Label:Universal
Cover JJ DOOM - Key To The Kuffs

JJ DOOM - Key To The KuffsHet laatste album van Daniel Dumile dateert alweer van 2009. Destijds bracht...

Cover Saxon - The EMI Years (1985-1988)

Saxon - The EMI Years (1985-1988) Hoewel Saxon gezien wordt als één van de grondleggers van de New Wave Of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT