RECENSIE: The Killers - Sawdust

The Killers – Sawdust; B-Sides and Rarities
recensie cijfer 2007-12-07 Slechts vijf jaar hebben de heren van The Killers nodig gehad, om uit te groeien van een willekeurige indie-rock band tot een live-sensatie waar menig concert- en festivalbezoeker voor warm loopt. De formatie uit Las Vegas bracht in 2004 hun debuutalbum Hot Fuss uit en scoorden met de catchy single ‘Somebody Told Me’ een top tien notering in de Nederlandse hitlijsten. Na het winnen van de nodige internationale muziekprijzen, zag in 2006 het vervolgalbum Sam’s Town het licht. De nieuwste release is Sawdust. Deze plaat bevat diverse b-sides, rarities en een viertal voorheen onuitgebrachte nummers.

De plaat opent met ‘Tranquilize’. Dit is een nieuw nummer waarin een samenwerking wordt aangaan met levende legende Lou Reed van The Velvet Underground.“We were thrilled to be able to work with Lou Reed. The song required a duet and his voice was just right. The sentiment of the song is very him." Het eerder onuitgebrachte werk bestaat onder andere uit het live erg populaire ‘Leave the Bourbon on the Shelf’ en ‘Sweet Talk’. Het is goed te horen dat de nummers in verschillende periodes zijn geschreven. ‘Leave the Bourbon...’ is duidelijk meer de rock van Hot Fuss en ‘Sweet Talk’ heeft die electro-achtige invloed die voor Sam’s Town zo tekenend is.

Een b-side die echt de moeite waard is, is het nummer ‘Under the Gun’. Een goeie uptempo rocktrack met krachtige vocalen. Dit was een b-side op de limited U.S. versie van de single ‘Somebody Told Me’ en zal voor velen hier dan ook een onbekend nummer zijn, dat er zeker toe doet. Een andere erg fijne track is ‘Ruby, Don’t Take Your Love To Town’. Dit is een cover van Kenny Rogers & the First Edition.

In het kader van Anton Corbijn’s film ‘Control’, over de frontman van Joy Division Ian Curtis, coveren ze het nummer ‘Shadowplay’. Naar mijn mening is de cover aardig gedaan, alleen hebben The Killers het gevoel bij het nummer iets te ‘modern’ benaderd. De oude garde Joy Division liefhebbers en de nieuwe generatie die dit nummer via The Killers leren kennen zullen het waarschijnlijk nooit met elkaar eens worden.

Een aantal nummers zijn (her-)opgenomen tijdens de Channel Four ‘Live From Abbey Road’-sessies. Hiervan staan ‘Sam’s Town’ en een cover van Dire Straits track ‘Romeo and Juliet’ op de cd. Na onder andere The Beatles en Pink Floyd, mogen the Killers het als een eer beschouwen dat zij hier (nu al) opnames hebben kunnen maken.

Mijns inziens is het eigenlijk nog een beetje te vroeg voor een b-sides plaat. Voor de algemeen geïnteresseerde is het misschien beter om gewoon op een nieuw album te wachten. Voor de liefhebber zal Sawdust echter een must-have zijn. De ellende is alleen dat dit soort verzamelaars al snel weer achterhaald zijn. Zo mist de plaat de nieuwe Killers kerstsingle 'Don't Shoot Me Santa' en loopt de collector alweer achter de feiten aan.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Killers Label:Island
Hamell on Trial - Songs for Parents who enjoy drugs

Hamell on Trial - Songs for Parents who enjoy DrugsEen jaar na het verschijnen van dit album met de provocerende naam Songs for...

Angels & Airwaves – I – Empire

Angels & Airwaves - I-Empire Het is een kunst om de band Blink-182 niet te noemen tijdens het voorstellen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT