RECENSIE: Mr. Tube and the Flying Objects - Listen up

MrTube-Listen Up
recensie cijfer 2006-04-26 Laten we eerst maar beginnen bij het bijzondere artwork van deze opvallende formatie. Pinguïns bij een doodskist met feestlichtjes tegen een achtergrond van de getto. Het feest wordt compleet met de schreeuwende rood/blauwcombinatie van het schijfje zelf. De website van Mr. Tube & The Flying Objects brengt je nog meer in de opperste staat van verwarring. Wie zijn die luidkeelse gasten toch van deze eigengereide gettoblaster?

Om maar even over het artwork verder te gaan, het is duidelijk dat Mr. Tube en de zijnen de vervlogen sound van de soul en funk laten herleven. Het morbide plaatje van een doodskist met feestverlichting lijkt te refereren aan een herrijzenis van de dagen van weleer.

Mr. Tube & The Flying Objects is een mix van de nieuwe jazzsound met funk/soulinvloeden, gitaarwerk en een lekkere beat. Niet gek, als je bedenkt dat Mr. Tube himself, of ook wel bekend als Freddie Dillinger, al muzikaal actief was in de jaren zestig en zeventig. Dillinger maakte toen furore met zijn band Freddie Feelgood and the Real Good Feelings. Hieruit is Mr. Tube & The Flying Objects ontstaan. Geen slechte zet als je luistert naar het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Listen Up.

Het is verbazingwekkend dat de originele songs tussen 1968 en 1979 geschreven zijn. Mr. Tube heeft de songs als het ware opnieuw geproduceerd en in een modern jasje gestoken.

Het eerste nummer Put Me Back On Your Side wordt overheerst door de saxofoon met een basis dat verdacht veel weg heeft van Gorillaz’s Intro op Demon Days. Het zou best eens kunnen dat Mr. Tube de laatste Gorillaz-plaat aandachtig heeft beluisterd. De vervormde stem, funky tunes en Nintendo-bliepjes zijn namelijk terug te vinden op Dillinger’s debuutplaat.

Na al het soul/funkgeweld gaan de Britten met een aantal nummers op de spacy disco-tour. Dat is jammer, want dat haalt de vaart uit de tracks. Het allerlaatste nummer lijkt wel een mixture van Nick Cave en new age. Deze song hadden de funkmakers beter achterwege kunnen laten. In The Arms Of Demons is jammer genoeg de misser van de plaat.

Gelukkig maken de mannen het wel goed met vooral het eerste deel van de plaat. Tracks als
Put Me Back On Yr Side en Jesus Was A Vato zijn prima aan te horen. Brothers In A Bind heeft een lekker ritme en een funky sound. Mr. Tube en de zijnen hebben gewaarschuwd dat ze op tour gaan. Volgens deze soulbrothers komt het allemaal wel goed. Gewoon je muntje in de jukebox gooien en op play drukken. Listen Up, dus.
Recensent:Roxana König Artiest:Mr. Tube and the Flying Objects Label:Cargo
Obscure - Peninsula

Obscure - PeninsulaWat krijg je als je vier overenthousiaste, zwaar gemotiveerde jonge heren uit...

Han Uil - Alone

Han Uil - Alone Han Uil probeert het na zijn progressieve rockcarrière als singer-songwriter....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT