RECENSIE: Black Light Burns - The Moment You Realize You`re Going To Fall

Cover Black Light Burns - The Moment You Realize You`re Going To Fall
recensie cijfer 2012-09-12 De terugkeer van Limp Bizkit in 2009 zorgde ervoor dat Wes Borland, gitarist in deze succesvolle nu-metalband, zijn project Black Light Burns een tijd moest laten voor wat het was. Maar nu Limp Bizkit niet langer kan teren op de nostalgiefactor en wederom stil lijkt te liggen, is er tijd voor Borland om het tweede Black Light Burns’ album te brengen: The Moment You Realize You’re Going To Fall.

Tussen de bedrijven door heeft Borland wel gewerkt aan de opvolger van het in 2007 uitgebrachte Cruel Melody, maar lang leek het album een undergroundversie van Chinese Democracy te worden. Maar na vijf jaar is het gelukt om de opvolger van het redelijke rechtlijnige debuut de wereld in te krijgen. In die vijf jaar is de gitarist teruggegaan naar zijn experimentele en extravagante zelf.

Opener, en eerste officiële single, ‘How To Look Naked’ en de daaropvolgende tracks ‘We Light Up’ en ‘I Want You To’ laten horen dat, opvallend genoeg, de nadruk meer is komen liggen bij bas en drums dan bij de gitaren. Een opvallende keuze, maar wel één die past bij het donkere en vuige karakter van het album. Ook de wat modderige productie en bij vlagen lugubere songtitels (‘Your Head Will Be Rotting On A Spike’) dragen daar aan bij.

De drang naar experiment komt gaandeweg het album sterker naar voren. Zo klinkt de eerste helft van ‘Torch From The Sky’ alsof de batterijen van Borland op zijn, om vervolgens te exploderen in een muur van geluid, bespeelt Borland de snaren van een piano met een plectrum in de intro van ‘Your Head Will Be Rotting On A Spike’ en is het afsluitende titelnummer een meeslepende instrumentale track.

Borland heeft een ambitieus album afgeleverd, maar ambities gaan nog wel eens te ver. Vaak klinkt hij enigszins stuurloos en vreemd om het vreemd zijn. Met een speeltijd van meer dan een uur is het album bovendien aan de lange kant, waarbij zeker de driehoek ‘Bakelite’, ‘Burn The World’ en ‘Grinning Like A Slit’ niet kan beklijven en het album meer kwaad dan goed doet. Black Light Burns is een leuke speeltuin voor Wes Borland en heeft fans van Nine Inch Nails, Marilyn Manson en zelfs Tool genoeg te bieden, maar voor het grote publiek is dit hersenspinsel van Borland niet weggelegd.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Black Light Burns Label:Suburban Records
Cover The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends

The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady FwendsSinds de release van Embryonic in oktober 2009 kwam de Amerikaanse...

Cover John Mayer - The Complete 2012 Performances Collection

John Mayer - The Complete 2012 Performances Collection Het is niet te geloven. Het complete overzicht van John Mayer live in 2012,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT