RECENSIE: Faberyayo - Coco

Cover Faberyayo - Coco
recensie cijfer 2012-06-23 Rapper Faberyayo heeft al heel veel zaken achter zijn naam staan. Het bekendste zijn de cd´s van De Jeugd Van Tegenwoordig waar hij onderdeel van uitmaakt, maar hij zit ook in de groep Le le en bracht met Vic Crezée de mixtapes Het Grote Gedoe en Head Banger Boogie uit. Een echte solorelease was er alleen nog niet, maar verrassend genoeg is dat soloalbum nu ineens uit het niets verschenen.

Samen met de producer Benny Sings heeft Faberyayo een cd gemaakt die is opgedragen aan Coco, de vriendin van de rapper. Benny Sings is bekend van zijn werk voor Giovanca en Wouter Hamel, maar zijn laatste eigen album Art was toch ook wel een van de betere albums van 2011. Hoe onverwacht de samenwerking ook mag klinken, hij is niet zo vreemd als het lijkt. Op de mixtape Het Grote Gedoe was al een samenwerking te horen in de vorm van het nummer ‘Solonaise’. Voor de mensen die dit nummer al kennen en er van houden is er goed nieuws: ‘Solonaise’ staat ook op de cd en de klankkleur van het hele album ligt in het verlengde van dat nummer. Coco is een ode aan de burgerlijkheid. In zijn dromerige muziek heeft Benny Sings harde beats weten te verwerken, en hierdoor is er voor de rapper een geweldige achtergrond geschapen voor zijn teksten. Faberyayo rapt in het tijdsbestek van drie kwartier over die dromerige muziek voornamelijk over zijn vriendin. Toch passeren er vele andere alledaagse zaken de revue, zoals daar onder andere zijn: hun kat, het zomerse behang aan de muur, en het opmaken van de restjes in de koelkast. De muziek maakt het daarnaast mogelijk dat Faberyayo op een aantal nummers zelfs zingt. Hij is niet de beste zanger van Nederland, maar dat is in het geheel niet storend door de breekbaarheid van het geheel.

Faberyayo zet zichzelf open en bloot te kijk. Zowel in zijn teksten als met zijn zang stelt hij zich ontzettend kwetsbaar op. Maar wat het belangrijkste is: het werkt! Benny Sings heeft zichzelf nog steviger op de kaart gezet en voor de zoveelste keer een prachtige plaat geproduceerd. Een fantastische zomerplaat. Een plaat die er voor zorgt dat je jezelf samen met je geliefde op wil sluiten in huis. Samen op de bank, poes op schoot, flesje rood bij de hand, Frans kaasje, goede film in de DVD-speler en genieten. Een plaat om grijs te draaien.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Faberyayo Label:TopNotch
Cover Garbage - Not Your Kind of People

Garbage - Not Your Kind Of People Garbage maakte furore in de jaren ’90 met hits als ‘Queer’, ‘Only Happy...

Cover dEUS - Following Sea

dEUS - Following Sea Sinds de oprichting in 1994 bracht dEUS tot nu toe slechts zes reguliere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT