RECENSIE: Sierra Leone's Refugee All Stars - Radio Salone

Cover Sierra Leone's Refugee All Stars - Radio Salone
recensie cijfer 2012-05-22 Met het proces rond Charles Taylor is Sierra Leone weer volop in het nieuws. Enkele weken geleden werd de ex-president van Liberia schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden in het Afrikaanse buurland. De Sierra Leone’s Refugee All Stars ontmoetten elkaar in de nasleep van deze oorlog in een vluchtelingenkamp in Guinea. In 2006 bracht de groep haar debuutalbum Living Like A Refugee uit en stond hiermee meteen aan de top van de wereldmuziek. Voor hun derde album, Radio Salone , werd de hulp van Victor Axelrod ingeroepen. Een producer die zijn sporen dik verdient heeft met artiesten als Sharon Jones en de Easy Star All-Stars.

Dat is ook te horen. Radio Salone is het meest verrassende en swingende album van dit jaar. De muzikanten van Sierra Leone’s Refugee All Stars zijn een gezellige groep vrienden die tijdens een optreden voortdurend doorschuiven van positie. Dat vrije, vrolijk ogende, gevoel heeft Axelrod perfect naar de plaat weten over te brengen.

De groep opereert wederom op het snijvlak van Afrikaanse traditionele muziek en moderne reggae. Zo klinkt ‘Mother In Law’ al als een gegarandeerde festivalhit. Het nummer is op het eerste gezicht erg traditioneel, maar de aanwezige blazers stuwen het ritme een slagje omhoog. Het zuivere Afrikaanse gezang vult vervolgens het lied sterk aan.

Ook het lomer opgezette ‘Reggae Sounds The Message’ klinkt sterker dan de meeste Jamaicaanse producten. Een heerlijk rootsritme wordt voorzien van een refrein dat niet snel meer uit het hoofd te krijgen valt.

Met Radio Salone overtreft het gezelschap van de Sierra Leone’s Refugee All Stars zichzelf voor de derde keer op een rij. Het is ongelooflijk dat na alle persoonlijke ellende van de muzikanten er zo’n feestplaat in elkaar gedraaid wordt. Mede door de opgenomen spontane, vocale uithalen van puur genot klinkt de plaat ontzettend vrij. Een cd die het nu al gegarandeerd goed gaat doen in enkele jaarlijstjes.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Sierra Leone's Refugee All Stars Label:Munich Records
Cover Will Stratton - Post Empire

Will Stratton - Post EmpirePas 25 jaar is de jonge Will Stratton . Op zich niet wonderlijk natuurlijk,...

Cover Sarazino - Everyday Salama

Sarazino - Everyday Salama Sarazino is het pseudoniem van de muzikant Lamine Fellah. De uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT