RECENSIE: Fresku - Maskerade

Cover Fresku - Maskerade
recensie cijfer 2012-05-01 Fresku kwam via zijn ‘Brief Aan Kees’ de hiphopscene binnen, dropte in 2010 zijn debuutalbum en is sindsdien (wellicht tegen wil en dank) een onderdeel uit gaan maken van deze scene. Het leverde hem naast vele optredens en enkele awards een duet met Ben Cramer in het succesvolle Ali B Op Volle Toeren en zelfs een rol in de film New Kids Nitro op. Genoeg exposure voor de man uit Eindhoven dus.

Nu is de tijd gekomen voor het altijd lastige tweede album. Geheel in Fresku stijl ging er voor de tweede release al een offensief van start. Onderdeel van dit offensief was een door Teemong gemaakte documentaire. In deze docu maakt Fresku ruzie met onder andere Theo Maassen en Ali B. Vervolgens was er op twitter een zogenaamde ruzie met Kees de Koning over geld wat bedoeld was voor clips, maar besteed was aan de documentaire. En tot slot liet Fresku nog enkele erbarmelijk slechte nummers lekken. Het deed in ieder geval mensen de wenkbrauwen fronsen met de vraag “Waar is die kerel in hemelsnaam mee bezig.”

Maar waar is hij dan mee bezig geweest? Levert de man weer kwaliteit of was met het eerste album meteen al zijn kruit verschoten? Het nieuwe album heet Maskerade en gaat verder daar waar Fresku gebleven was met zijn fantastische debuutalbum. Persoonlijke verhalen wisselt hij af met stukken waarin hij de clown uithangt en in beide type nummers komt de kernkwaliteit van Fresku, het vertellen van verhalen, erg goed tot uiting. Hoofdthema in de persoonlijke verhalen is het vaderschap en het bijbehorende geluk, maar vooral ook de angst en het verdriet om het beëindigen van de relatie met zijn vriendin. Ook heeft hij veel met rapmuziek, maar niets met de rapscene die draait om geld en image. In de nummers ’Status’, ‘Uit De Hoogte’ en ‘#Echte Tories’ steekt hij deze afkeer dan ook niet onder stoelen of banken.

Echt de clown uithangen doet hij op ‘Lintworm’,’Sitcom’, het hilarische ‘Hedde Druksop’, met refrein van Theo Maassen en de bonustrack ‘Sukkels’. Als tegenwicht van die clowneske stukken zijn er de mooie stukken ‘Cirkels’ en ‘Lindsey’, die verhalen over jongeren die vervallen in de slechte gedragspatronen die ze zien van de rolmodellen in hun omgeving.

Opvallend is dat de Eindhovenaar voor dit alles geen uitgebreide gastenlijst nodig heeft. Ali B, de eerder genoemde Theo Maassen en verder nog stukjes van Brace en uiteraard Teemong. Dat is alles. Fresku is een van de weinige Nederlandse rappers die in zijn eentje een album echt kan dragen en dat doet hij wederom uitstekend. Met zijn mix van diepgang met oppervlakkigheid en zijn fantastische verhalende kwaliteiten toont Fresku zich een echte liedjesschrijver. Tot het schrijven van een redelijke zestien zijn veel rappers wel in staat, maar het niveau wat Fresku haalt met zijn teksten ligt beduidend hoger.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Fresku Label:TopNotch
Cover Jack White - Blunderbuss

Jack White - Blunderbuss Jack White behoeft geen introductie. Want laten we wel wezen, deze muzikale...

Cover Holy Moses - 30th Anniversary - In The Power Of Now

Holy Moses - 30th Anniversary - In The Power Of Now Wat is er in godsnaam met Holy Moses aan de hand? De band heeft al vier...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT