RECENSIE: Fanfarlo - Rooms Filled With Light

Cover Fanfarlo - Rooms Filled With Light
recensie cijfer 2012-05-08 ”Het hele menselijke project der moderniteit” noemt Simon Balthazar, leadzanger van Fanfarlo, als inspiratiebron voor albumtitel Rooms Filled With Light. Het tweede album moet de hoge verwachtingen, gevormd na het goed ontvangen eerste album Reservoir, opnieuw proberen waar te maken. Waar het eerste album nog volop bestond uit akoestische gitaren, zijn die op deze plaat grotendeels vervangen door elektrische exemplaren en synthesizers. Het is echter vooral het album van de talrijke strijkers en blazers die het album zo nu en dan een hoog orkestraal gehalte meegeven. Na de eerste luisterbeurt overheerst de heimwee naar die akoestische gitaren van het debuut dan ook. Enkele luisterbeurten verder vullen de nummers onder leiding van de prachtige strijkers en blazers je kamer echter daadwerkelijk met een verlossend licht.

Flitsend begin ‘Replicate’ is namelijk ijzersterk met de prachtig voortstuwende vioolmotieven en toetsen, die opbouwen tot een verslavend refrein met violistische hoogstandjes die je achtervolgen als een hardnekkig virus. Positief bedoeld in dit geval en met een knipoog naar het thema van het nummer. ‘Deconstruction’ zet met lekkere gitaar- en baslijntjes de energieke sfeer voort en ‘Shiny Things’ vormt, met de op heerlijke wijze inter-acterende toetsen en blazers, de slagroom op de spreekwoordelijke taart.

Ook historische momenten worden niet geschuwd in de teksten van Fanfarlo. ‘Tunguska’ begint al even verslavend op saxofoon en gaat over de Grote Siberische Explosie in 1908, waarschijnlijk veroorzaakt door de inslag van een meteoriet. Het eerste deel van Rooms Filled With Light zou op precies dezelfde wijze beschreven kunnen worden. Na een explosie is het echter vooral de angstvallige leegte die in het oog valt. Fanfarlo weet dat grotendeels te camoufleren, maar kan niet voorkomen dat ‘Bones’ en ‘A Flood’ minder spannend en energiek uitpakken als het overweldigende eerste deel.

Qua muziekstijl is Fanfarlo reeds vergeleken met ‘grote’ broers Arcade Fire en Beirut. Op Rooms Filled With Light laat het met een rijk eclectisch geluid en vernuftige arrangementen horen en zien dat het wel degelijk een eigen geluid en smoel heeft. Fanfarlo weet het aanstekelijk hoge niveau jammer genoeg niet over de gehele breedte vast te houden, dat is het enige minpunt. Als je dat kleine minpunt oogluikend toestaat is er desalniettemin genoeg moois te ontdekken op dit sterke tweede wapenfeit.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Fanfarlo Label:Atlantic Records
Cover The Mars Volta - Noctourniquet

The Mars Volta - NoctourniquetOok The Mars Volta waagde maar eens de overstap van label. Universal werd...

Cover Air - Le Voyage Dans La Lune

Air - Le Voyage Dans La Lune Lang geleden, voor de ruimtevaart haar vlucht nam, overwoog men het op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT