RECENSIE: The Inspector Cluzo - The 2 Mousquetaires

Cover The Inspector Cluzo - The 2 Mousquetaires
recensie cijfer 2012-04-24 Het is weer eens wat anders; een album maken en dat verpakken als een stripboek. Tegenwoordig zijn er allerlei inventieve manieren te vinden om je album aan de man te brengen. Drummer Phil Jourdain en gitarist Malcolm Lacrouts, alias The Inspector Cluzo tekenen voor deze opvallende manier. Het Franse duo heeft zich eerder al als stripfiguren laten vereeuwigen voor het album The French Bastards, maar bij The 2 Mousquetaires zijn ze nu ook daadwerkelijk hoofdrolspelers in hun eigen strip.

De strip bestaat uit korte verhaaltjes die steeds slaan op een track op het album. Als twee musketiers trekken ze gewapend met een trommel en gitaar ten strijden. Ze schoppen tegen alles wat los en vast zit, maar vechten vooral voor de traditionele en culturele waarden van de mensheid. Als je dan meteen denkt dat het allemaal erg serieus is, dan heb je het mis. Neem bijvoorbeeld een titel als ‘Why A Vulgar French Band Cannot Play Shitty English Pop Music’, dat gekenmerkt wordt door schetterende blazer, rauwe gitaren en schreeuwerige zang. Of ‘I Want To MMM The Wife Of The French President’. Muzikaal gezien behoorlijk clownesk. Een zwierende aankondiging mondt uit in een erotiserende ballad die doet denken aan ‘Je T`Aime Moi Non Plus’ van Jane Berkin en Serge Gainsbourg. Dat komt vooral door het overbekende orgeltje dat subtiel door het liedje sijpelt.

Het zijn echter niet de grappen en grollen die het meest kenmerkend zijn. Het geluid op het album is over het algemeen een combinatie van scheurende gitaren, funky blazers en toetsen, goede backings en schreeuwerige zang. Zo is ‘The 2 Mousquetaires Of Gasconha’ een zuigende, soulvolle opener met een scherp randje. Het kan ook zonder rauwe sound, bewijzen funky songs als ‘Fuck The Bobos’ en de lekkere Curtis Mayfield cover ‘Move On Up’.
Het gevecht eindigt in liefde en vrede na ‘Fuck Free Hugs’. En zo klinkt dan ook afsluiter ‘Que Som Cabelhs’, een Franstalig volksliedje met Keltische fluitjes.

The Inspector Cluzo maakt een energieke, aanstekelijke mix van soul, funk en garagerock. Zeker live zal het duo je hiermee prima kunnen vermaken. Door het wisselende karakter van de songs is het album echter lastig in een hokje te plaatsen. Gelukkig is er de fraai vormgegeven strip, die je als een gids door The 2 Mousquetaires begeleidt.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Inspector Cluzo Label:Suburban Records
Cover Meat Loaf - Hell in a Handbasket

Meat Loaf - Hell in a HandbasketDe laatste jaren komt Meat Loaf meestal niet in het nieuws vanwege zijn...

Cover A Liquid Landscape - Nightingale Express

A Liquid Landscape - Nightingale Express Onder de naam Believeisadoubt timmerden de Groningse mannen van A Liquid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT