RECENSIE: Firezone - Welcome to the Firezone

Cover Firezone - Welcome to the Firezone
recensie cijfer 2012-02-20 Wat krijg je als je (ex-)leden van bands als Downshot, Pikkatrillaz, Seven Ends, Soundmaze en Out Of Reverse bij elkaar zet? Gezien de verschillende invloeden krijg je dan krijg de cross-over metal band Firezone. De band is gevestigd in de omgeving van Maastricht en brengt nu zijn eerste EP uit. Deze draagt de naam Welcome To The Firezone.

Ze omschrijven zichzelf als cross-over metal, maar zoveel cross-over is het niet wat de klok slaat. Het is voornamelijk heel veel raggen en zo hard mogelijk spelen. Niet meer, niet minder. De zang klinkt erg geforceerd, waardoor deze niet helemaal lekker met de muziek mee gaat. Zeker op het nummer ‘Balcony Of Terror’ klinkt het alsof ze Arnold Schwarzenegger hiervoor hebben ingehuurd. De hogere pitch van de gastvocalen maakt het er allemaal niet beter op.

‘Part By Part’ is dan nog enigszins aan te horen, omdat ze dan juist wat gas terug nemen en niets forceren. Met de diepe zangstem die ze gebruiken heeft het zelfs iets weg van Type O Negative. Het nummer is een ode aan alle stribbelingen die een relatie met zich meebrengt. Een mooie ballad, die helaas net iets te lang duurt.

Een bijzondere track is ‘Westerling’, waarbij ze de special troops commander Raymond Pierre Paul Westerling vereren. Deze werd in de jaren ‘46/’47 vals beschuldigd van de dood op duizenden inwoners van Zuid-Sulawesi. Een gegeven dat voornamelijk de zanger even recht wil zetten. Mooi idee, maar wederom is de uitvoering waar het vast loopt. De band is consistent wat dat betreft. Sterke toevoeging is dan wel weer de sample aan het einde, die bijdraagt aan het idee van de track.

Het mini-album sluit af met de bonustrack ‘The Enemy’, die vreemd genoeg niet als reguliere track is opgenomen. Het is namelijk het sterkste nummer waarbij alles goed op zijn plaats valt. Altijd al afgevraagd hoe het zou klinken als Phil Anselmo een imitatie doet van James Hetfield? Zanger Bas Siersema weet ze allebei sterk neer te zetten. Als de rest meer in deze lijn was geweest, dan was het allicht nog iets geweest om voor warm te lopen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Firezone Label:Eigen Beheer
Cover Organisms - Rainbow Black + White

Organisms - Rainbow Black + WhiteHet bandje Spider Rico van ex-MTV-presentator Dennis Weening ging officieel...

Cover The Backcorner Boogie Band - The Kotten Fields Sessions

The Backcorner Boogieband - The Kotten Fields Sessions ”Met je vrienden een toffe tijd hebben en spontane gloedvolle muziek maken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT