RECENSIE: Organisms - Rainbow Black + White

Cover Organisms - Rainbow Black + White
recensie cijfer 2012-03-09 Het bandje Spider Rico van ex-MTV-presentator Dennis Weening ging officieel ter ziele in 2007 en liet de creatieve gitarist Lennard Kruithof duidelijk op zijn honger zitten. Amper een jaar later richtte deze jongeman de vierkoppige band Organisms op, die al snel de EP Hot Hands uitbracht. Nu, een goede drie jaar later en een toetsenist rijker, komen ze aanzetten met de eerste langspeler Rainbow Black + White.

Kruithof gaat hier duidelijk door met wat Spider Rico ooit begonnen was, namelijk met een blend van rock-’n-roll, garage en punk. Twee tracks van de eerdere EP haalden dit debuut. Het schitterende ‘Hot Hands’ toont naast opener ‘Believer’ dat deze jongens in staat zijn sublieme muziek te maken. Het ruwe stemgeluid van Kruithof klinkt als een emotionele versie van het levende lijk Lemmy Kilmister van Motörhead. Hun rauwe rock ’n roll is doorbloed met melodieën die verder gaan dan het pure headbangermateriaal. De geschreeuwde wanhoop van Kruithof geeft de songs extra cachet.

Soms loopt deze combinatie echter ook eens uit de hand. In ‘Bats Suck’ en vooral in ‘New’ neigt hun geluid net iets te veel naar de high school punk, en dit past niet echt bij wat deze band zo goed maakt. Kruithof heeft her en der moeite met toonvastheid, wat overigens geen schande is. Enkel iemand als Cobain kan zijn toon behouden bij dit soort luid kelen. Het is met andere woorden weinig mensen gegeven dit tot een goed einde te brengen. Organisms is op zijn best wanneer ze de perfecte balans vinden tussen de muziek van het langharige werkschuwe tuig en die van de door smart overrompelde poëet. De toevoeging van het orgeltje, bespeeld door Italiaanse Hagenaar Maurizio Pinna, zorgt voor de kers op de taart bij dit spectaculaire rockgeluid.

De paar toptracks kruiden het album voldoende om heel wat enthousiasme te genereren. Hier en daar mag nog een beetje gesleuteld worden, maar toch moeten deze jongens in de gaten gehouden worden. Ze zouden in de toekomst wel eens groot kunnen worden.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Organisms Label:Eigen Beheer
Cover AlascA - Actors & Liars

AlascA - Actors & Liars ”AlascA is dé belofte voor 2012” aldus Leo Blokhuis. ”Would it sound cocky...

Cover Firezone - Welcome to the Firezone

Firezone - Welcome to the Firezone Wat krijg je als je (ex-)leden van bands als Downshot, Pikkatrillaz, Seven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT