RECENSIE: Drillem - Fillem

Drillem-Fillem
recensie cijfer 2006-02-04 Bij Drillem kun je altijd iets bijzonders verwachten. Ook bij hun optredens, waarbij de muziek wordt gecombineerd met visuals, is het altijd weer afwachten waar ze nu weer mee op de proppen komen. Een föhn als instrument bijvoorbeeld? Of een drilboor? Ik geloof dat ik het alleen Sonic Youth eerder heb zien doen.

De winnaars van de Grote Prijs van Nederland 2004 in de categorie dance, hebben hun (geld)prijs dan ook benut om ook van hun debuut iets bijzonders te maken. En als Fillem iets is, dan is het wel bijzonder. Fillem is dus geen debuut cd geworden maar, zoals de titel al aangeeft, een DVD.

En natuurlijk dan ook weer geen standaard DVD. Zo is de DVD opgedeeld in een His Side (‘Beatem’) en een Her Side (‘Rockem’) gedeelte. His Side bevat de visuals, waaronder een flink aantal die ook bij de optredens te zien zijn. De innovatieve visuals dienen als clip voor het bijbehorende electronische audio gedeelte. Het geheel ziet er goed verzorgd, en erg creatief uit. De beelden sluiten perfect aan op de muziek, en geven sommige liedjes zelfs een meerwaarde.

Her Side bevat dan weer grofkorrelige 8mm-opnames van de twee muzikanten tijdens de opnamesessies in de Wisseloord studio’s. Hier hoor en zie je uitgeklede rockversies van de anders zo dansbare electronische nummers. Deze afwijkende versies zijn leuk om eens te zien en horen, maar liever hoor ik Drillem toch in een electronisch jasje. Wel is het fantastisch om het gejaagde Scream nu ineens in een super relaxte akoestische uitvoering op Spaanse gitaar te horen. Zoals ik al zei, je kunt van Drillem altijd iets bijzonders verwachten. Tijdens de Wisseloord beelden kun je trouwens switchen naar de visuals, zodat je alsnog een soort clip hebt voor deze uitgeklede rockversies. En, alsof dat nog niet alles is: je kunt zelfs de electronische versies voorzien van de Wisseloord beelden. Je kunt dus zelf bepalen welke beelden bij welke versie hoort, en andersom. Wát een briljante vondst!

Tot slot is er een audio cd bijgevoegd, waarop je zowel de electronische als de uitgeklede rockversies kunt beluisteren. Toch scoort Drillem hier vooral met het DVD concept. Met dat concept heeft Drillem zichzelf absoluut overtroffen met Fillem.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Drillem Label:Last Effort
monstertux-duringdaytime

Monstertux - During DaytimeAls je band Monstertux heet worden er al gauw associaties gelegd met heftige...

Goodcleanfun1

Good Clean Fun - Between Christian Rock And A Hard Place Na het optreden van ArnhemHardcoreMeeting vorig jaar, was ik erg verrast door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT