RECENSIE: ZZT - Partys Over Earth

Cover ZZT - Partys Over Earth
recensie cijfer 2012-02-10 Partys Over Earth! Een heldere boodschap, maar wat betekent de verkeerd gespelde titel van het eerste album van ZZT? Overal is het feest, of het feest is over voor ons allemaal? Een ding is zeker, de muziek slaat in als een bom. Achter ZZT zitten de twee Electroveteranen Tiga en Zombie Nation. In veel gevallen krijg je met twee superproducers ook dubbel geproduceerde muziek. Bij ZZT lijkt juist alles te worden teruggebracht tot de essentie. Maar dan wel keihard.

Niet alle tracks op Partys Over Earth zijn nieuw. ZZT scoorde al in 2007 met ‘Lower State Of Consciousness’ dat vooral in de Jusitce remix in bijna elke electro set te horen was. Opvolger ‘The Worm’ kreeg een vergelijkbare behandeling met dank aan remixer Erol Alkan. ‘ZZafrika’ deed het in 2010 op eigen kracht. Nu is er een heel album waarop het ingeslagen pad wordt doorgetrokken. De eerdere successen en nieuw materiaal bij elkaar. ZZT klinkt alsof uit alle gebruikte apparaten de laatste ampères zijn gezogen. Veel geluiden zijn er niet beschikbaar voor elk nummer, maar de klanken die er zijn eisen onverminderd de aandacht op. Het schuurt, beukt en kraakt erop los. Zet dit op bij een gezellig etentje en het wordt een slagveld. Draai het in een festivaltent en hoop dat de boel niet instort. Van zulks dus.

Het electrogeluid dat ZZT produceert is niet nieuw, maar wel de meest pure definitie ervan. Je kunt Partys Over Earth haast beschouwen als het definitieve electrogeluid. Een verknipte, vervormde synth lijn die alle kanten op schiet en door merg en been gaat. Een lage basdrum eronder en minimale percussie met 80’s snares. De titeltrack heeft het allemaal in zich. Van een gelijk kaliber zijn ‘Vulkan Alarm!’, ‘Zig Zig Zag’ en ‘Rock The Peace’. Op ‘Nickel Und Dime’ neemt Tiga even de overhand. Hij zingt over een track met een verknipte hiphop beat. Een vreemde eend in de bijt, die het album afwisselender maakt, maar er eigenlijk niet tussen past. In de overige elf tracks wordt je gewassen, geknipt en geschoren.

Partys Over Earth is wellicht het verst dat electro ooit gaat komen. De definitieve conclusie van de hand van hen die erbij waren toen het begon. Het kan echter ook zomaar het begin zijn van iets dat nog veel verder gaat. Maak je borst dan maar nat.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:ZZT Label:News
Cover Trentemoller - Reworked / Remixed

Trentemoller - Reworked / Remixed Trentemøller is er de afgelopen jaren in geslaagd een brug te bouwen...

Cover Cosmo Jarvis - Is the World Strange Or Am I Strange?

Cosmo Jarvis - Is the World Strange Or Am I Strange? Het is een stokpaardje van vele interviewers om aan allerhande artiesten de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT