RECENSIE: Talking To Turtles - Oh, the Good Life

Cover Talking To Turtles - Oh, the Good Life
recensie cijfer 2012-02-11 Een klein jaar terug had ondergetekende het genoegen om de debuutplaat van Talking To Turtles te reviewen. Monologue was en is nog steeds een prima debuut van het Duitse duo en ging terecht mt een beoordeling van 4 uit 5 sterren de website op.

Nog geen jaar later ligt de nieuwe schijf van Talking to Turtles alweer op de mat. Oh, The Good Life komt dus razendsnel na het prima debuut en de ervaring leert dat haastige spoed zelden goed is. Maar blijkbaar is dit duo in staat om snel, doch gedegen te werken, want ook deze tweede plaat is er één van behoorlijk niveau, met hooguit enkele smetjes.

Want toch is her en der te merken dat er wellicht wat overhaast is gewerkt. Monologue blonk vooral uit door het homogene gevoel van het album en door de sterk op gitaar gebaseerde liedjes, die van begin tot eind meeslepend waren. Oh, The Good Life bevat jammer genoeg liedjes die het vooral moeten hebben van secties, in plaats van het geheel. ‘A Car A Beer Cigarettes’ is zo’n liedje waar het couplet niet geheel uit de verf komt, maar waar het refrein dodelijk mooi is en de outro voelt als wind door de haren in een cabrio Cadillac bij ondergaande zon.

Ook is de onbetwiste dominantie van de gitaar in de ondersteuning van de zo belangrijke (vaak tweestemmige) zang weggevallen. Piano, gitaar, viool en soms juist stilte vullen nu de achtergrond voor zanger en zangeres. Daardoor komen liedjes soms wat karig over, maar over het algemeen komen de songs nog altijd prima uit de verf. ‘Crumbs’ bijvoorbeeld is juist een sereen liedje met mooie priegellijntjes, dat gedragen wordt door een wat voller refrein en vooral afwisseling. En ook het meer uptempo ‘Grizzly Hugging’ is een opvallende en vooral uitstekende track op Oh, The Good Life.

Het vermoeden rijst dat Talking to Turtles bewust iets heeft afgeweken van de stijl van Monologue, zonder daarbij de zo succesvolle basis uit het oog te verliezen: de mooie zang en teksten in de hoofdrol. Dat de veranderingen niet in elk liedje helemaal uit de verf komen is daardoor prima te accepteren, al was Oh, The Good Life wellicht nog beter geworden als er meer tijd was vrijgemaakt voor het schrijven en produceren van de plaat. Desalniettemin, wederom een prima album.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Talking To Turtles Label:Suburban
Cover Swallow the Sun - Emerald Forest and the Blackbird

Swallow the Sun - Emerald Forest and the BlackbirdDoommetal uit Finland. Zonder enige bevooroordeeldheid kun je dan ongeveer op...

Cover Adam Arcuragi - Like a Fire That Consumes All Before It

Adam Arcuragi - Like a Fire That Consumes All Before It Adam Acuragi mag zichzelf de trotse uitvinder van de ‘Death Gospel’ noemen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT