RECENSIE: Patrick Stump - Soul Punk

Cover Patrick Stump - Soul Punk
recensie cijfer 2011-11-05 Dat Patrick Stump, voorman van poppunkband Fall Out Boy (FOB), van r&b- en popmuziek houdt, wisten we in 2007 al. FOB’s vierde studioplaat Infinity On High bevatte tracks geproduceerd door Babyface en Stump’s zang en houding werden steeds minder opstandig. Laat je dus niet misleiden door de titel van zijn debuutalbum als soloartiest. Soul Punk is amper soul en al helemaal geen punk.

Wel is het een popplaat met r&b-uitstapjes, vol liedjes die heel erg doen denken aan het materiaal van Michael Jackson. Hier en daar is die invloed zelfs zo overduidelijk aanwezig dat het als een imitatie van The King Of Pop klinkt. Dit komt vooral door Stump’s zang; een stijl die grotendeels gekopieerd lijkt te zijn. De Jackson-achtige adlips vliegen je om de oren en wekken de indruk dat vooral tracks als ‘Explode’ en ‘Dance Miserable’ meer een ode aan zijn, dan daadwerkelijk nieuwe liedjes.

Soul Punk is voor hardcore FOB-fans dus geen geslaagde plaat. En het gebrek aan originaliteit en een eigen geluid kan een doodsteek zijn voor diegenen die buitengewoon hoge verwachtingen van Stump hadden. Michael Jackson-fans kunnen hun lol echter niet op. Soul Punk is het beste MJ-album sinds Bad en staat vol met pophits die geen moment vervelen. Met als hoogtepunt het bijna negen minuten durende funk-feestje ‘Run Dry (X Heart X Fingers)’.

Had er meer in Soul Punk gezeten, kijkende naar de carrière van Stump tot nu toe? Jazeker. Maar neem de plaat zoals hij is en je hebt een album met poptracks van een niveau waar Jackson zelf vast niet overheen gaat met collecties van onuitgebracht materiaal. Soul Punk is een geslaagde ode aan The King Of Pop.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Patrick Stump Label:Universal
Cover Wilco - The Whole Love

Wilco - The Whole Love Wilco is één van de lievelingetjes onder de bekende Amerikaanse rockbands...

Cover DRC Music - Kinshasa One Two

DRC Music - Kinshasa One Two DRC Music oftewel Democratic Republic of Congo Music is het nieuwste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT