RECENSIE: Bettysoo - Across the Borderline: Don't Lie to Me (and Doug Cox)

BettySoo and Doug Cox – Across The Borderline: Lie To Me
recensie cijfer 2011-10-26 Twee stemmen, een akoestische gitaar, een dobro en liedjes van andere singer/songwriters, dat zijn de ingrediënten van de plaat van BettySoo And Doug Cox. BettySoo is een Amerikaanse singer-songwriter die geen grote bekendheid geniet, maar wel mooie liedjes kan schrijven. Wie haar website bezoekt en het nummer ‘Whisper My Name’ beluistert is daarvan meteen overtuigd. BettySoo ontmoette de Canadese Doug Cox, de man met de dobro, in Canada op een zomerkamp waar ze beiden gitaarles gaven. Hieruit volgde de plaat Across The Borderline: Lie To Me.

De liedjes die het tweetal gekozen heeft om te spelen zijn niet bepaald klassiekers te noemen. Het zijn liedjes van artiesten die ze bewonderen en waarvan ze willen voorkomen dat ze ooit in de vergetelheid raken. Het album bevat geen echt bekende covers, maar liedjes van artiesten als Loudon Wainwright III, Guy Clark en Doug Sahm.

Opener ‘Lie To Me’ geeft een prima beeld van de plaat: rustige muziek met minimale bezetting. De stem van BettySoo is mooi, maar wel wat netjes. Het mist een randje en misschien wel wat karakter, waardoor het wat saai wordt naarmate het album vordert. ‘You Don’t Need’ is mooi en verstild en past goed bij de minimale bezetting met mooie dobro begeleiding. Bij het Loudon Wainwright III liedje ‘Be Careful There’s A Baby In The House’ horen we voor het eerst Doug Cox zingen en dat is niet geweldig. Gelukkig blijft het bij dit ene nummer en neemt hij verder op de plaat alleen de tweede stem en dobro voor zijn rekening. Op dobro is Doug Cox zeker verdienstelijk, maar zeker geen Jerry Douglas.

Het album is zeker niet vervelend om naar te luisteren en er zijn zeker nummers die mooi uitgevoerd zijn, zoals ‘Ain’t Gonna Make You Mine’ of ‘Every Other Road’, beide met een mooie melodie en een uitvoering die perfect bij het liedje past. ‘There’s A Light In Your Window’ van Betty Elders is het mooiste liedje van het album, maar het gevoel dat het nog mooier zou zijn als er een mandoline en contrabas het geheel wat hadden opgeleukt overheerst wel. Het nummer ‘Dublin Blues’ van Guy Clark is mooi, maar teksten als ”But here I sit in Dublin, just rolling cigarettes, holding back and choking back, the shakes with every breath” hoor ik toch liever door een oude man zingen, dan door deze jonge Amerikaanse.

Liedjes spelen van andere muzikanten lijkt lekker makkelijk. Je hoeft zelf niets te schrijven of te componeren. De kunst is echter wel om een goede selectie te maken van liedjes die interessant zijn en bij elkaar passen. Daarin zijn BettySoo en Doug Cox helaas niet helemaal in geslaagd. Across The Borderline: Lie To Me is geen album dat je grijpt en meesleurt. Voor zowel de muziek als voor het artwork van het cd-hoesje kan je niet anders dan concluderen: dat had allemaal wel iets smaakvoller gekund!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Bettysoo Label:Proper American Records
Girls Guns and Glory - Sweet Nothings

Girls Guns and Glory - Sweet Nothings Girls Guns And Glory is een countryrockband uit Scituate, Massachusetts,...

Peter Hammill – PNO. GTR. VOX.

Peter Hammill - Pno, Gtr, Vox (Live Performances) Peter Hammill is vooral bekend als frontman van de progrockband Van Der...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT