RECENSIE: Marketa Irglova - Anar

Marketa Irglova – Anar
recensie cijfer 2011-10-12 Sommigen gaat het nu eenmaal voor de wind. Marketa Irglova, pas 23 jaar oud, heeft al een Academy Award te pakken voor een nummer in de film Once, speelde zelf ook in die film, bracht meerdere cd’s uit onder de naam ‘The Swell Season’, zingt in Iron and Wine en had zelfs een gastrol in The Simpsons.

En na al dat geweld heeft de in New York woonachtige geboren Tsjechische zangeres nu een soloplaat klaarliggen om ons voor te schotelen. Anar heet het schijfje (Anar is Perzisch voor granaatappel en verwijst naar een schilderij dat Irglova kocht en dat tevens de voorkant vormt van het album).

Dat Irglova kan zingen, wisten we al dankzij haar vorige projecten. Maar Anar is, omdat de zang met niemand gedeeld wordt, wel een stuk intiemer. Op sommige momenten zelfs breekbaar. De teksten zijn vrijwel zonder uitzondering persoonlijk en erg volwassen voor een meisje van 23. Net als dat de sound van de hele plaat erg volwassen is, al is dat, in acht genomen dat Irglova een klassiek geschoolde pianiste en zangeres is, minder verrassend.

De begeleiding staat compleet in dienst van de zoetgevooisde stem en het pianospel van Irglova. Lichte gitaar, secundaire zang en percussie als motregen vormen een dun tapijt onder het Tsjechische talent. Om soms zelfs weg te vallen, zoals meermaals in het mooie ‘We Are Good’ gebeurt.

Er staan alleen maar goede nummers op het album, maar er zijn een paar uitschieters. De eerste is het fragiele ‘Wings Of Desire’ over de wrange smaak van mislukte toekomst- en liefdesdromen. Het samenspel van piano en strijkers is bloedstollend. En als dan ‘Only In Your Head’ begint met zalig pianospel en een tweestemmig ,,Right now it’s only in your head, but that might very well be all it’s gonna take to make it come to pass’’... Phoe, dan komt er kippenvel.

Derde hoogtepunt is ‘Last Fall’, dreigend in al zijn eenvoud. De zang is afwezig, maar ontbreekt niet. Daarvoor combineren cello en piano meer dan uitstekend.
Marketa Irglova heeft met Anar een heel mooi album neergezet, zonder ergens een dipje te ondervinden in de kwaliteit. Ja, het is soms wat zoetsappig en het is uitermate rustig en kalm, met gelukkig her en der een kleine, goedgeplaatste opleving. Je moet er even voor gaan zitten. Maar als je er eenmaal inzit, laat het je heel moeilijk weer los. Irglova legt heel mooi haar ziel bloot.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Marketa Irglova Label:Anti / Epitaph
Joe Henry – Reverie

Joe Henry - Reverie Joe Henry schrijft liedjes, zingt, speelt gitaar en produceert. Hij is als...

Richard Buckner – Our Blood

Richard Buckner - Our Blood Alt-country singer-songwriter Richard Bucker heeft sinds debuutplaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT