RECENSIE: The New Mastersound - Breaks from the Border

The New Mastersounds – Breaks From The Border
recensie cijfer 2011-09-19 In de jaren ‘70 maakte niemand gebruik van autotune effecten om stemmen te vervormen. Een drumcomputer was nergens voor nodig en de Hammond orgels bromden zachtjes door de ruis van de microfoons heen. James Brown leerde de wereld hoe funky soul kan zijn, terwijl Booker T. and the MG’s haar instrumentaal lieten swingen. The New Mastersounds komen uit Engeland en maken nieuwe muziek, maar klinken alsof de tijd stil heeft gestaan.

Breaks From The Border is het zevende album van The New Mastersounds. Het is in de zomer van 2010 opgenomen in een studio bij de Mexicaanse grens in Texas. Waar de band voorheen vaak werkte met gastvocalisten ter afwisseling van de veelal instrumentale nummers, nemen de leden nu zelf de zang voor hun rekening. Het zijn repeterende zanglijnen, die optreden als extra instrument, of in enkele gevallen ook echte liedjes.

De hele cd klinkt als een soulvolle jam, vol funky grooves. Orgel, gitaar en piano soleren er vrolijk op los, zonder de structuur van het nummer te verliezen. Als geheel blijft de muziek daardoor strak en compact klinken. Er zijn veel tracks met een relaxte swing, zoals opener ‘Take What You Need’, dat leunt op repeterende groepszang, orgel en gitaar. Je kunt er niet stil bij zitten, maar toch achterover leunen. ‘On The Border’ heeft dezelfde laidback swing en refereert met ”It’s hotter than hell, on the border.” zeer waarschijnlijk aan de opnamelocatie. ‘Freckles’ doet sterk denken aan de zomerse sferen die George Benson kan oproepen en in ‘Walk In These Shoes’ wordt een gierende rockgitaar aan het palet toegevoegd.

De andere stukken op het album hebben ritmes die je uit je stoel lokken. De instrumenten leggen staccato patronen en de drum breaks zouden direct de goedkeuring van James Brown krijgen. Opnieuw wisselen instrumentale stukken en nummers met zang elkaar af. ‘Free Man’ swingt met gemak terug naar de jaren zestig en ‘Turn It Up’ gaat in rap tempo Booker T. achterna. Een vreemde eend in de bijt is ‘Up In The Air’. Dit is echt een liedje in de traditie van Steely Dan. Het laat zien dat The New Mastersounds zich niet hoeven te beperken tot een stijl, maar tot meer in staat zijn.

Breaks From The Border brengt geen nieuw geluid, maar een sound die je doet terugverlangen naar de tijd dat bands nog indruk maakten zonder hulpmiddelen. The New Mastersounds hebben er hoorbaar plezier in en brengen live met gemak een zaal in beweging. Je moet wel fan van het genre zijn om met regelmaat thuis naar een album als dit te kunnen luisteren. De muziek wordt bij verslapte aandacht snel een achtergrond deuntje, of begint op de zenuwen te werken. Goed gedoseerd toedienen met gevoel voor timing.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:The New Mastersound Label:Ada Global
Jussa Lampal Nonet ft. Jukka Eskola – Lampela x Eskola

Jussi Lampela Nonet ft. Jukka Eskola - Lampela & EskolaDe Finse jazzmuzikant Jukka Eskola is met zijn nieuwste release al weer...

Houses - Clean Life

Houses - Clean Life Wanneer je een opleiding aan het conservatorium doet, ligt het voor de hand...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT