RECENSIE: Memory Tapes - Player Piano

Memory Tapes - Player Piano
recensie cijfer 2011-09-09 “Woorden doen tekort aan het gevoel dat je krijgt wanneer je deze cd beluistert,” schreef ondergetekende vorig jaar over de eerste plaat van Memory Tapes, het project van muzikale duizendpoot Dayve Hawk. Het debuutalbum kreeg van ons vier en een halve ster en ontving niet veel later ook een acht punt twee en het Best New Music-label van Pitchfork. Het resultaat is dat Memory Tapes ineens een naam is die aandacht verdient. En wellicht komt het door alle ogen die op hem gericht zijn dat Hawk met opvolger Player Piano het niet weet klaar te spelen om weer zo’n prachtige totaalervaring op plaat vast leggen.

Geheel anders dan het wonderschone Seek Magic, is deze moeilijke tweede vooral een verzameling losse nummers. De eerste tien minuten zijn veelbelovend. ‘Today Is Our Life’ is dankzij een flitsende gitaarsolo die je bijna niet ziet aankomen zelfs niets minder dan spectaculair. Maar na de intro en twee openingstracks - die nog aardig op elkaar aansluiten - zakt Player Piano in elkaar. Vooral ‘Offers’ en ‘Worries’ zijn magere bedoelingen. Liedjes die niet alleen ver van elkaar en de resterende songs af staan, maar op zichzelf klinken als onafgemaakte demo’s.

Dayve Hawk was op Seek Magic de muzieknerd die zijn stem gebruikte voor de totaalsound van het project. Op Player Piano lijkt hij voor een bandgeluid te gaan. Daar slaagt hij in ieder geval wel in. Afgezien van zijn eigen vocalen als achtergrondzang, zou niemand zeggen dat Memory Tapes geen band is. Dit streven maakt de sound echter ook een stuk minder bijzonder. Memory Tapes klinkt ineens als een zonnig, elektronisch groepje muzikanten. En daar zijn er al veel van.

Ondanks de flinke hit aan het begin van de tracklist, is Player Piano als geheel een teleurstelling. Gezien Hawk niet van aandacht houdt - de man is een huismuis en toert ook liever niet - lijkt het erop dat hij expres is doorgeslagen in het veranderen van Memory Tapes’ unieke stijl. Hopelijk vergeet men zijn naam de komende jaren, zodat hij in alle rust kan werken aan een betoverende derde.


Eerdere recensies van Memory Tapes:
- 15-06-2010: Seek Magic.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Memory Tapes Label:News
We Killed Bambi - Let’s Eat

We Killed Bambi - Let's EatHet experimentele We Killed Bambi , what’s in a name, heeft met Let’s Eat...

Basement Jaxx VS. Metropole Orkest – Basement Jaxx VS. Metropole Orkest

Basement Jaxx - Vs Metropole Orkest Met Basement Jaxx VS. Metropole Orkest en het gelijknamige album vatten we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT