RECENSIE: Middleman - Spinning Plates

Middleman - Spinning Plates
recensie cijfer 2011-09-04 Middleman is een band uit Leeds die sinds 2006 bestaat en sindsdien haar eigen stijl van rap/techno/rock of hoe je het noemen wilt ontwikkeld heeft. Dat het aanslaat blijkt wel uit het gegeven dat hun muziek opgepikt is door diverse Engelse radiozenders. Met hun debuutalbum Spinning Plates zouden ze zichzelf ook in Nederland en andere landen op de kaart kunnen zetten.

Het album begint met de ijzersterke titeltrack die gaat over hoe dagelijkse beslommeringen je kunnen belemmeren om te doen wat je het liefst zou doen. De teksten zijn in gewone mensen taal en niet mis te verstaan; "I thought I'd paint a masterpiece, I thought I'd swim the English Channel...but I'm too busy spinning plates, can't stop in case one breaks". Op 'Snap Shots' wordt het redelijk opgefokte refrein afgewisseld met kalmere gedeelten. De teksten worden ook met een wisselende intensiteit uitgesproken door frontman Andy Craven-Griffith, rappen is niet het juiste woord en zingen is het ook niet maar het past bij de muziek. 'Chipping Away', de tweede single van het album, is aanstekelijk als de Spaanse griep en heeft een komische tekst. De oer-engelse uitspraak geeft een nummer als dit echt iets extra’s. 'Can't Hold Me Down' is een intense technopomper à la Prodigy die in staat is je speakers om zeep te helpen, maar dan is het in ieder geval de moeite waard geweest. Om in die vibe te blijven heeft ook 'Adrenaline' een soort van rave sound, inderdaad een adrenalineshot. Nu je energielevel weer op groen staat kan het gas er wel weer even af met het ingetogen 'Clipped Wings'. Ook dit lied gaat over de tragiek van ambities die gesmoord worden en talenten die onbenut blijven in een burgerlijk bestaan. Gelukkig worden we niet helemaal in de put gepraat door Middleman, 'Good To Be Back' is juist weer een opgewekt en uptempo ska-achtig lied. 'One Hundred And Thirteen' is een jazzy, bijna loungy buitenbeentje waarvan de tekst in een prettige flow wordt voorgedragen. Het album wordt afgesloten met het minste nummer, 'Holding Out For The Sun'. Deze track is wat saai en mist 'that certain something' dat op de rest zo overvloedig aanwezig is.

De veelzijdige sound van Spinning Plates heeft mij zeer aangenaam verrast. Een album met een eigentijds geluid en erg veel variatie. De som is meer dan de delen, het is spannend om te beluisteren en werkt gewoon. Is het rap, is het rock, is het techno? No it’s Middleman!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Middleman Label:Suburban Records
Big D and The Kids Tables – The Damned, The Dumb & The Delirious

Big D & The Kids Table - For the Damned, The Dumb & The DeleriousMet het zevende album The Damned, The Dumb & The Delirious mag de...

Bai Bang - Livin’ My Dream

Bai Bang - Livin' My Dream Het Zweedse Bai Bang komt eind jaren tachtig bovendrijven en bestaat uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT