RECENSIE: Lamb - '5

Lamb - 5
recensie cijfer 2011-07-01 Lamb besloot in 2004 na precies tien jaar als muzikaal duo te stoppen. “Somewhere along the way our path had become a little too straight”. Er waren altijd al geruchten over hun licht ontvlambare platonische relatie, maar ook gebrek aan artistieke vrijheid bij hun label speelde een rol. Andy Barlow ging werken aan eigen projecten en Lou Rhodes zat enige tijd in een commune en bracht daarna een ingetogen soloalbum uit. In 2009 stond de band echter tot ieders verrassing op een aantal festivals, waaronder Glastonbury. Andy: “Lou, give me one good reason why we shouldn’t make another Lamb album.” Lou kon er geen bedenken. Lamb besloot 5 zelf te financieren met behulp van fans, die 35 duizend euro bijdroegen.

5 is nog steeds Lamb, met enkele subtiele aanpassingen. Opener ‘Another Language’ klinkt als een herkenbaar warm bad. Typische Lamb beats van Barlow, met een dromerige deken van synthesizergeluiden. Warmte komt van de rustgevende stem van Rhodes en een orgel met soul. ‘Butterfly Effect’ is een stuk donkerder. De drums zijn minimalistisch bij een dreigende bas, in combinatie met gelaagde vocalen. Op ‘Build A Fire’ horen we iets nieuws. Niet eerder zaten er zulke aanwezige rockgitaren in de muziek van Lamb. De songstructuur is conventioneler, maar de energie des te groter. Een van de beste nummers op 5!

Lamb is vaak vergeleken met Portishead. In het langzaam opbouwende ‘Wise Enough’ ligt de vergelijking weer voor de hand. Een trage beat met gaandeweg steeds vollere strijkers brengen je naar een hoogtepunt, waarna Lou je weer rustig laat neerkomen. Een van de handelsmerken van Lamb is het contrabasgeluid van Andy. Dit horen we terug op het korte ‘Existential Itch’. Leuk, maar niet memorabel. Totaal anders is de bas op ‘Strong The Root’. Een zware elektronische, bijna dubstep-achtige baslijn. Gecombineerd met de contrabas, dat wel. De track leunt zwaar op percussie en is de meest dansbare van het album.

‘Rounds’ is een rustpunt. Een akoestische gitaar begeleidt de in reverb badende zang. ”It seems to me that as the years go by, more questions than the answers come to mind”. Een moment van reflectie, voordat Andy met de beats aan de slag gaat in ‘She Walks’. De timing van het ritme is afwijkend, de baslijn is een pulserende zoemer. Ook hier blijkt dat Andy de afgelopen jaren naar dubstep geluisterd heeft. Een hoogtepunt op 5 is ‘Last Night In The Sky’, met minder experimentele drums, maar een ijzersterke opbouw van gitaar en strijkers. Dit gaat live zeker voor vuurwerk zorgen!

De ballad ‘The Spectacle’ is een mooie combinatie van ingetogen zang met piano en strijkers. Afsluiter ‘Back To The Beginning’ ligt in het straatje van Lou Rhodes en haar solowerk. Het is een folksong zonder typische Lamb kenmerken. De uitvoering is echter zeer sterk, mede door het gastoptreden van Damien Rice.

De wederopstanding van Lamb is een feit. Zes jaar pauze heeft geen schade aan de krachtige samenwerking tussen Rhodes en Barlow veroorzaakt. Is dit het beste album van Lamb tot nu toe? Zeker niet, dat blijft debuutalbum Lamb. Het is nieuw materiaal en het is goed. Zoals Lou in december blogde: ”5: no more no less.”.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Lamb Label:Domino Records
Trevor Moss - Quality First, Last And Forever

Trevor Moss & Hannah-Lou - Quality First, Last & Forever Trevor Moss & Hannah-Lou zijn een echtpaar dat niets anders doet dan de...

Amatorski – Tbc

Amatorski - TBC Het gaat goed met België als muziekland. In 2010 debuteerden er al een hoop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT