RECENSIE: Various - Roadrunner United

roadrunnerunited
recensie cijfer 2005-12-08 “Deze cd is geen compilatie album!” opent de brief die bij de cd zit. Het gaat hier om de cd van het bekende project van Roadrunner Records ter ere van hun 25 jarig bestaan. Mocht je het gemist hebben: Platenmaatschappij Roadrunner Records heeft vier bandleden uit haar catalogus - Joey Jordison (Slipknot), Rob Flynn (Machine Head), Dino Cazares (ex-Fear Factory) en Matthew K. Heafy (Trivium) - aangewezen als captains om ieder apart vier nummers te maken voor dit Roadruner United project. Nu hoeft dit echter niet met hun eigen band maar mogen ze uit alle bandleden kiezen die de geschiedenis van het platenlabel kent. Hoe de jongens dit hebben aangepakt is tevens allemaal te volgen op de DVD. Begin je al te kwijlen?

Slipknot drummer Joey Jordison heeft als enige vijf nummers op de plaat gezet in plaats van vier. Eigenlijk had hij inspiratie genoeg voor tevens een zesde, maar hier was geen tijd meer voor. Naast de drums is hij in zijn nummers Tired ‘N Lonely en No Way Out ook te horen als bassist. De meest bizarre aanwinst van Roadrunner is zonder twijfel onze eigen Junkie XL. Joey heeft deze gevraagd voor een nummer met Glassjaw zanger Daryl Palumbo en resulteerde tot één van mijn favoriete nummers van de cd No Way Out! Een andere bijzonder medewerker van zijn team is de heer Peter Steele van Type-O-Negative in het nummer Enemy Of The State. Dit nummer sluit het album af en is ook meteen het meest rustige nummer van de plaat.

De jongste van de vier captains is Trivium zanger Matthew K. Heafy. Opvallend genoeg neemt hij nergens de lead-vocals voor zijn rekening. Hij heeft misschien het project nog het meest serieus aangepakt en erg nagedacht over de mogelijke combinaties. Matthew wil niet dat zijn nummers klinken alsof een nummer speciaal gemaakt is voor de zanger. Hij wil dat het klinkt als vijf aparte bands gemixt met elkaar in één nummer. Missie geslaagd? Nee. Het nummer Dawn Of A Golden Age bijvoorbeeld met Cradle Of Filth zanger Dani Filth had zo op een nieuw album kunnen staan van die band.

Hoewel Matthew zelf zijn vocalen niet gebruikt vraagt collega captain Dino Cazares hem er wel voor in zijn nummer The End, wat het beste nummer van de plaat is geworden. In Trivium horen we deze jongen altijd grunten, maar cleane vocalen gaan hem zelfs nog beter af. Geweldig. Nu heeft Dino überhaupt erg leuke zangers uitgekozen, naast die van Trivium namelijk ook die van Chimaira, Devil Driver (ex-Choal Chamer) en Ill Nino.

Na het een keer afgewezen te hebben belde de platenmaatschappij hem nog één keer smekend op of hij mee wilde doen met dit project. Zanger en gitarist Rob Flynn stemde uiteindelijk toch in. Op de DVD is te zien dat hij er toch wel erg veel zin in heeft en het ook voor zichzelf als een uitdaging ziet. Eén uitdaging was om het beste nummer van Sepultura te maken. Dit met de titel Independent. Wat inderdaad goed dreunt als een Sepultura nummer waar Max Cavalera lekker te keer gaat, maar of het de beste is valt nog te bezien. Sommige samenstellingen van de teams bevalt Rob wel en hij stelt zelfs voor om er met eentje een band te vormen en een heel album te schrijven, of dit ook serieus doorgezet word is nog maar de vraag.

Hoewel het niet de bedoeling was is het eigenlijk gewoon een compilatie-album geworden. De nummers lopen te ver uit elkaar om het als één band te bestempelen. Ook merk je hoe belangrijk de vocalen in een nummer zijn. Vaak trekt deze persoon het hele nummer naar zich toe en resulteert het tot een nummer wat van zijn eigen band had kunnen zijn. Roadrunner United is een super leuk concept wat voorheen ondenkbaar was, maar zo enthousiast als dat ik hoopte te zijn ben ik helaas niet.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Various Label:Roadrunner Records
slipknot-90live

Slipknot - 9.0 LiveSlipknot te koop bij de Free Record Shop... Slipknot live bij de TMF Awards...

tasteofinsanity_200x200.jpg

Taste of Insanity - The Great Escape Hoe snel kan het gaan na slechts één album. De Nederlandse band Taste Of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT