RECENSIE: Arch Enemy - Khaos Legions

Arch Enemy - Khaos Legions
recensie cijfer 2011-06-18 Arch Enemy is al jaren een belangrijke naam in de melodische deathmetal. De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de Duitse frontvrouw Angela Gossow, een goddelijke verschijning met een duivelse grunt. Maar niet alleen zij maakt van Arch Enemy een A-merk; de band beschikt op gitaren bijvoorbeeld over de talentvolle broers Michael en Christopher Amott. Hun laatste echte album Rise of the Tyrant is van 2007 en het werd dus hoog tijd voor de opvolger Khaos Legions.

Na het opwarmertje ‘Khaos Overture’ knalt 'Yesterday is Dead and Gone' er meteen in. Een pittig, maar melodieus nummer: een typisch staaltje Arch Enemy. 'Bloodstained Cross' klinkt gemener met zijn pompende double basdrums, gierende solo's en brute vocalen. De opgebouwde energiepiek wordt wel telkens naar beneden gedrukt door het tamme refrein.

Ook enkele andere songs op de eerste helft van het album hebben een relatief gematigd tempo. 'No Gods No Masters' klinkt zelfs bijna mainstream. Het thema van individuele vrijheid met een anti-religieus sausje is wel weer erg metal en komt op dit album vaker terug.

Gaandeweg laait het hellevuur heviger op. ‘Cruelty Without Beauty’ klinkt agressief als een dronken hooligan, het tempo zit er goed in en de zang van Angela Gossow is vilein. Middenin neemt Michael Amott ruim de tijd voor old school gitaarsolo. Na dat shot adrenaline biedt het instrumentale 'We are a Godless Entity' een rustmomentje voordat het opzwepende drumwerk en de ronkende riffs van ‘Cult Of Chaos’ je bij je weke delen grijpen. Daarbij blijven de vocalen van Angela Gossow in de regel goed te verstaan. De harde lijn wordt doorgetrokken met ‘Thorns In My Flesh’ en ‘Vengeance is Mine’. De kenmerkende combinatie van agressie en melodie komt hier weer uitstekend naar voren. Dit zijn songs in de categorie vuist-in-smoel, maar een liefhebber spuugt hiervoor graag tandjes.

Aan het begin van dit album hebben melodieuze elementen lichtelijk de overhand, maar later neemt de intensiteit van de nummers toe. Muzikaal ligt het in de lijn van wat we kennen van Arch Enemy, echte vernieuwing is niet te bespeuren. Khaos Legions is dus geen koerswijziging, maar ook zeker geen stap terug. Een degelijk gemaakt album dat fans genoeg sterke songs biedt om van te genieten. Deze zomer kun je Arch Enemy weer live beleven, een kans die je niet mag missen!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Arch Enemy Label:Century Media
Tokimonsta – Creature Dreams

TOKiMONSTA - Creature DreamsNaast de stad die schemert tussen de “glitter and glamour” van Hollywood en...

k.d. lang and the Siss Boom Bang - Sing It Loud

k.d. lang - Sing it Loud (met Siss Boom Bang) k.d. lang , inderdaad met kleine letters, is bij velen bekend van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT