RECENSIE: Imaad Wasif - The Voidist

Imaad Wasif  - The Voidist
recensie cijfer 2011-06-07 Wat opvalt aan The Voidist van Imaad Wasif is het bijzonder persoonlijk karakter dat deze muziek uitstraalt. Dit is trouwens al de derde release onder zijn eigen naam. Hoewel de referenties naar eerder werk als gitarist bij de Yeah Yeah Yeahs en The New Folk Implosions prominent aanwezig zijn, blijkt The Voidist toch een eerste stap naar een wat breder geluid. De zanger, gitarist en songwriter combineert meestal elementen uit folk en rockmuziek en dat is op The Voidist niet anders.

Zijn eerste full solo cd Kill Rock Stars bevat enkel minimale, akoestische liedjes met hoofdzakelijk psychedelische invloeden. Tekstueel zingt hij over liefde, gekheid en verandering. Ook zijn volgende releases draaien om dezelfde maatschappelijke onderwerpen en kenmerken de excentrieke muzikant. Zijn tweede Strange Hexes is meer rock gericht.

Deze derde benadrukt opnieuw zijn gitaarstijl met typische sobere riffs die de draaisteen blijven voor de wat kaal aanvoelende arrangementen. De nummers klinken wat toegankelijker maar toch tapt Imaad Wasif uit het voor hem gekende vat. Enig nieuw element is het feit dat er zowel akoestische uitstapjes als tracks met een volledige backing band op te horen zijn. Opener ‘Redeemer’ is, net als de andere tien tracks, een typisch voorbeeld van simpel uitgewerkte doch efficiënte liedjes. Ook ‘Priestess’ klinkt ongemeen ingetogen, terwijl ‘The Hand Of The Imposter (Is The Promise Of My Own)’ een briljante mix is van pop en folk.

‘Her Sorcery’ is dan weer zo’n nummer die het groeiproces moet doorstaan. Naarmate je meerdere keren luistert, ontdek je de complexiteit van het op zich eenvoudige nummer. Hoogtepunt van deze schijf is ‘Return To You’ waar het bombast alle aandacht opeist. ‘Fangs’ is dan weer een soort space-folkdeuntje waar de hippiegekheid vanaf druipt.

Alles samen opgeteld blijft dit toch weer een bijzonder rare release. Bizarre psychedelische folk rock songs met vaak gekke en goofy teksten. Pluspunt is dat het album geen tijdsgeest kent. Het luistert weg als een ‘seventies’ album met de inborst van een moderne productie. Enkel aanschaffen als je eerder werk van deze Imaad Wasif kunt appreciëren.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Imaad Wasif Label:Tee Pee Records
Finn Silver - Crossing The Rubicon

Finn Silver - Crossing the RubiconMen neme de Londense drummer Richard Spaven (Flying Lotus), voeg daarbij de...

Dave Stewart – The Blackbird Diaries

Dave Stewart - The Blackbird Diaries David A. Stewart, vaak Dave Stewart genoemd, behoeft weinig introductie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT