RECENSIE: Finn Silver - Crossing the Rubicon

Finn Silver - Crossing The Rubicon
recensie cijfer 2011-06-15 Men neme de Londense drummer Richard Spaven (Flying Lotus), voeg daarbij de baslijnen van bassisten Ernst Glerum en Glen Gladdum Jr.(Anouk, Dazzled Kid) en vul het aan met de jazzpiano van Daan Herweg (Caro Emerald). Laat dit geheel even sudderen met de electronica van producer Mark Berman en Stefan Schmid (Zuco 103) en voeg vervolgens de zwoele saxofoon van Ben van Gelder toe. Serveer dit brouwsel met de fluweelzachte stem van Fridolijn van Poll en Finn Silver is klaar om opgediend te worden. Op basis van dit recept presenteren Van Poll en Berman het debuutalbum Crossing The Rubicon. En hoe makkelijk het ook lijkt met zo'n toprecept, het is geen garantie voor een goed album.

Gelukkig kunnen we over het algemeen stellen dat het anderhalf jaar durende proces van schrijven, arrangeren, opnemen en postproductie zijn vruchten heeft afgeworpen, want Crossing The Rubicon is een fijne jazzplaat waarop te horen is hoe precies en gedetailleerd men te werk gegaan is. Bijna alles klopt. Zelfs de aquarelachtige (hippie) hoes mag er zijn.

Bijna alles, want hoewel het album met een aantal sterk afwisselende songs start, lijkt de klad er vanaf 'Junior' in te schieten. Niet dat songs als 'Way Home' en het mooie slotakkoord van 'Little Did I Know' slecht zijn, maar met instrumentale interludes als 'Junior' en 'The Rubicon' verliest de plaat aan kracht. 'Prosako' bewijst met zijn zwoele saxofoonmelodie gelukkig dat instrumentaal geen minpunt hoeft te zijn.

Goed de tweede helft is misschien wat minder, maar hoe zit het met de eerste helft van Crossing The Rubicon? Met de single 'Roadtrip' opent het album met het opwinden van een speeldoosje. De dromerige sfeervolle jazzpop van de single is precies wat het eerdergenoemde recept inhoudt. Een stuk langzamer, maar minstens net zo spannend is 'Fertile Soil', waarbij juist de piano wat dominanter aanwezig is. Met 'Sitting On Shore', ‘Lies Within', 'Play With Fire' en ‘Kidnapped By Butterflies' bevat het eerste deel van het album een aantal zeer goede, afwisselende jazztracks met allerlei invloeden uit elektronica, hiphop en pop. Het instrumentarium weet steeds de juiste sfeer neer te zetten en gezien de kwaliteit van de muzikanten zal Finn Silver ook live zijn mannetje staan.

Ondanks het iets mindere tweede deel van de plaat is Crossing The Rubicon een spannend en afwisselend album. Met dit debuut is de toon gezet. Het moet dan ook raar lopen, als we in de toekomst niet meer van Finn Silver gaan horen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Finn Silver Label:It\'s All Happening
Elliot - The Thrill Of…

Elliott - The Thrill Of... “Bibliothecaris maakt zomers electropop album” kopt de begeleidende tekst...

Imaad Wasif  - The Voidist

Imaad Wasif - The Voidist Wat opvalt aan The Voidist van Imaad Wasif is het bijzonder persoonlijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT