RECENSIE: Blues Brother Castro - Out On The Beach

Blues Brother Castro - Out On The Beach
recensie cijfer 2011-05-09 We zijn nog niet halverwege het jaar 2011 of we weten het al: Excelsior Recordings heeft ook dit jaar de spannendste releases van eigen bodem. Eerder werd Alamo Race Track’s geniale nieuwe plaat Unicorn Loves Deer al door ons beloond met een perfecte score. En nog geen maand na de release van dat album, is er nu alweer een Hollandse band die zijn terugkeer maakt na een lange stilte. Blues Brother Castro, de Amsterdamse rockband die de halve wereld ondertussen al rond heeft getoerd, hoopt ons de vijf jaren waarin we niets van de groep hebben gehoord, te doen vergeten met Out On The Beach. En daar slaagt de band met vlag en wimpel in.

Out On The Beach is een energieke, recht door zee rock and roll plaat geworden, waarvan we er in Nederland eigenlijk nog maar weinig van dit niveau hebben. De gitaren knallen en spinnen genadeloos in de rondte en zanger en voorman Leon Caren laat op opener ‘Walk In The Park’ al horen de muziek te hebben gemist. Het is die energie die deze plaat boven de meeste concurrerende albums die dit jaar zijn verschenen heft. Zet Blues Brother Castro’s ‘Sunbathing’ tegenover ieder nummer dat The Strokes na Is This It heeft uitgebracht en zie hoe Casablancas huilend afdruipt.

Out On The Beach telt een hoop korte, energieke bliksemflitsen die niet verder gaan dan drie minuten. De totale speelduur is nog geen 38 minuten en er zijn ook geen grensverleggende pogingen gedaan om indrukwekkende teksten te schrijven. Blues Brother Castro is wat dat betreft niet veel anders dan alle andere directe gitaarrockbands die we de afgelopen jaren hebben gehoord. Dat mag ook geen naam hebben, want liefhebbers van het type muziek zitten niet op diepgang te wachten. Het moet vurig zijn en aan deze belangrijke eis wordt meer dan voldaan. Zelfs een track met een lager zangtempo, zoals ‘Shopping’, klinkt enthousiast en spannend. Voor de aandachtige luisteraars is er zelfs humor te ontdekken in de manier waarop Caren langzaam zingt, terwijl er op de achtergrond snoeihard en supersnel op een gitaar wordt gekrast.

De lol, het enthousiasme en de energie die vrijkomt bij het spelen in een rockband. Het zijn gevoelens die bij veel soortgelijke bands niet meer op te merken zijn. Blues Brother Castro klinkt echter nog steeds als een groep jongens die er zin in hebben en dat hoor je in ieder nummer op Out On The Beach terug. Het is een enorm lekkere, recht door zee rockplaat met een alles overheersende boodschap: lang leve de rock and roll-lol.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Blues Brother Castro Label:Excelsior Recordings
Young Legionnaire – Crisis Works

Young Legionnaire - Crisis WorksHet is een bijzonder vreemde ervaring als een eerst deel van het album niet...

Antwerp Gypsy Ska Orkestra - I Lumia Mo Kher

Antwerp Gipsy Ska Orkestra - I Lumia Mo Kher Misschien kan het zo wezen dat de zigeunermuziek op discobeats een aantal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT