RECENSIE: John F. Klaver Band - Coming Back For More

John F. Klaver Band – Coming Back For More
recensie cijfer 2011-05-04 Wat is er lekkerder, dan een paar complimenten van je idool in je zak kunnen steken? Het gebeurde John F. Klaver: zijn idool Matt Schofield zei over eerstgenoemde: "The most interesting guitarist I have heard out of Holland for a while" en "Great playing and grooves".

Nu mag het tweede album van de John F. Klaver Band er ook wezen. Coming Back For More is een warme bluesplaat, beheerst door de zang en gitaar van de bandleider. De band, een trio, wordt aangevuld met Iris Sigtermans op bas en Martijn Klaver op drums. Meer is er niet nodig, in essentie. De gastoptredens van Bennie Veldman (harmonica) en Rob Mostert (toetsen) zijn dan ook tot een essentieel minimum beperkt. Precies juist gedoceerd, weten de twee enkele nummers naar een hoger niveau te tillen, zonder dat de basis wordt ondermijnd.

De gitaarvirtuoos maakt met zijn tweede plaat de verwachting meer dan waar. Jetpepper was een plaat van belofte en wellicht zelfs van plankenkoorts. Nu staat er een volwassen conservatoriummuzikant met een dito band, klaar om de harten van blues- en soulliefhebbers te veroveren.

Direct bij het eerste nummer ‘Gonna Leave This Place’ laat Klaver zien dat hij zijn jazzy/soulish stemgeluid kan afwisselen met korte, sterke gitaarlijntjes. En op ‘Lost But Found’ bewijst hij dat ook de langere, ingewikkelde solo’s hem liggen. Op ‘Coming Back For More’ bewijst hij dat ook meer rocky solo’s in het arsenaal zitten.

Typisch voorbeeld van een geslaagd gastoptreden is de harmonica in ‘Make Some Dough’. Het is de ultieme luie bakkerssong, die het niet had gered zonder de extra bijdrage. Componist Klaver geeft hiermee aan dat hij begrijpt wanneer zijn kunsten alleen niet genoeg zijn.

Een ander bewijsstuk voor het uitstekende componeerwerk is het feit dat de minder goede nummers zijn gescheven door anderen. ‘Move Along’, ‘Lateral Climb’ en ‘Get Out Of My Life’ zijn niet van eigen hand en dat hoor je. De nummers zijn minder op het lijf geschreven van de band.

Warme, wollige bluesnummers, onderstreept door niet te scherpe gitaarlijnen. Dat is wat je krijgt op Coming Back For More. De John F. Klaver Band zet een prima plaat neer, die iets devalueert door enkele niet originele nummers. Desalniettemin een bluesplaat en -act om rekening mee te houden.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:John F. Klaver Band Label:Eigen Beheer
Intergalactic Lovers – Greetings & Salutations

Intergalactic Lovers - Greetings & Salutions Intergalactic Lovers is een vierkoppige formatie uit België, tenminste de...

Bell X1 - Bloodless Coup

Bell X1 - Bloodless Coup Het vierde album Blue Lights On The Runway van de Ierse band Bell X1...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT