RECENSIE: Norther - Circle Regenerated

Norther -  Circle Regenerated
recensie cijfer 2011-04-19 Norther wordt officieel gelanceerd in het jaar 2000. De metal wereld wordt in 2002 begroet met hun debuut Dreams Of Endless War. De twee volgende jaren uit de band zijn nog muzikale frustraties met Mirror Of Madness en Death Unlimited, maar de EP Solution 7 toont pas echt wat Norther te bieden heeft. Op deze onverwachte release stapt snarenplukker Kristian Ranta naar voren om de cleane vocalen voor zijn rekening te nemen. Hij voegt daarmee een nieuwe dimensie aan de muziek toe en dit in schril contrast met de sound van zanger Lindroos. Het experiment werpt zijn vruchten af, maar Lindroos moet zijn tijd verdelen tussen Norther en Ensiferium, een band die Finse folk metal uitbraakt. In 2009 laat men de zanger kiezen voor laatstgenoemde en moet men op zoek naar een geschikte vervanger. Circle Regenerated is hun zesde album en als het ware een vuurdoop voor de gewijzigde bezetting.

De niet onbelangrijke veranderingen, waaronder het vertrek van stichtend lid, gitarist en frontman Petri Lindroos, kunnen een band letterlijk breken of op het voorplan duwen. Lindroos verkiest om bij Ensiferium voluit zijn kans te wagen en Aleksi Sihvonen van Imperanon neemt samen met nieuwe gitarist Daniel Freyberg de vakante plaatsen in.
Wat valt er nu te melden over dit Circle Regenerated? De melodische death metal met Children Of Bodom trekjes is nog steeds aanwezig, maar toch klinkt het geheel niet meer hetzelfde als voorheen. De wapens worden echter gericht op de compositie, terwijl de toegankelijkheid van de tunes wat verloren gaat. De dertien songs zijn zodanig uitgebalanceerd dat hart en ziel, zoals op de vorige vijf werkstukken, wat verloren lopen. Belangrijkste punt van verschil blijft natuurlijk de zang van nieuweling Sihvonen. Waar vroeger wel vaker met cleane vocalen werd geflirt, beschikken alle songs over clean ingezongen delen. Natuurlijk blijven de riffs snedig en hoekig en stralen ze brutale kracht uit. Zelfs de ritmesectie krijgt een meer prominente rol toebedeeld. Enkel de passages voorzien van cleane vocalen luisteren wat aarzelend weg.

Samengevat kun je deze release in het melodisch black metal genre niet als easy listening beschouwen. De songstructuren van de hand van Ranta zullen waarschijnlijk vele Norther fans op een verkeerd spoor brengen, maar klinken in elk geval minder Children Of Bodom dan voordien. Al bij al kan dit voor Norther een nieuwe start betekenen, op voorwaarde dat het schrijfproces wordt bijgeschaafd. Interessante melodeath!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Norther Label:Century Media
Winds Of Plague - Against The World

Winds of Plague - Against the World Against The World is de vierde release van Winds Of Plague , een zootje...

The Aquabats - Hi-Five Soup

The Aquabats - Hi-Five Soup! The Aquabats maakt al een jaar of 16 popmuziek en komt uit California. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT