RECENSIE: Jason Forrest - The Everything

Jason Forrest – The Everything
recensie cijfer 2011-04-10 7 juli 2007 was het, toen breakcorelegende Bong-Ra in het huwelijksbootje stapte en iedereen liet meevieren in Utrecht. Met twee maakten we de lange tocht vanuit Gent om toch maar het breakcorefeest van de eeuw niet te moeten missen en we werden beloond voor onze moeite. Vooral door toedoen van Jason Forrest, de man die we nu gaan bespreken. Tijdens zijn show liet hij zowel Sickboy, Droon, het net getrouwde koppel als het enthousiaste publiek meedansen op de vogeltjesdans. Dit typeert zowel de persoon als de muziek van Jason Forrest: het bevat zowel het foute als het dansbare van breakcore, terwijl het testosterongehalte veel lager ligt dan dat van Rotator of Venetian Snares.

Velen kennen de man waarschijnlijk beter onder de naam Donna Summer, genoemd naar de gelijknamige discokoningin en om voor de hand liggende plagiaatredenen ook maar heel even zijn artiestennaam. Op zijn vierde langspeler The Everything presenteert de heer Forrest ons de volwassen geworden versie van zijn gekende stijl. Het chaotische is grotendeels verdwenen, maar voor de rest klinkt alles redelijk in de lijn van zijn vorige werk.

Rock ’n roll samples in ‘New Religion’ en ‘Raunchy’ worden afgewisseld met dansbare beats en amen breaks. Titeltrack ‘The Everything’ haalt kwaadaardige booty naar boven die recht uit het kookboek van Knifehandchop lijkt te komen. De grootste verrassing op deze plaat is dat een man met zoveel originaliteit en experimenteerdrang toch ook eens dubstep moest uitproberen in het aangename ‘Crime of the Century’. Het genre lijkt waarlijk een guilty pleasure van menig producer.

Op dit album doen vooral zijn meeslepers het uitermate goed. ‘Italian Lessons’, ‘The Exquisite Organs’ en ‘Isolation, Too’ nemen je als luisteraar mee in de man zijn eigenzinnige elektronische wereld. Met de kopieerdrang die tegenwoordig de elektronica overheerst, presenteert hij zijn eigen oprechte vorm van idm zonder al te veel franjes. Uiteraard horen we ook knettergekke tracks. ‘Roger Dean Landscape’ toont dat Jason zijn krankzinnigheid tot op het juiste moment leert bewaren.

Zijn wilde haren was hij letterlijk al wat langer kwijt, maar nu is hij ze ook figuurlijk verloren. Dit levert echter een album op dat qua dosering perfect ineen zit. De beats en de melodieën zijn mooi op elkaar afgestemd. Een must voor iedere fan van het betere elektronische werk.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Jason Forrest Label:Rough Trade Distribution
Lemon Crush - Backbone

Lemon Crush - BlackboneDe Nederlandse rock formatie Lemon Crush uit Schiedam heeft een tijd niets...

Ancient Astronauts – Into Bass and Time

Ancient Astronauts - Into Bass and Time Moderne en oldskool hiphop, met invloeden uit de dub, reggae, drum ’n bass en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT