RECENSIE: The Head And The Heart - The Head and the Heart

The Head and The Heart – The Head and The Heart
recensie cijfer 2011-03-15 Talloze keren hebben we al voor een dilemma gestaan, waarbij het hart tegensprak wat de hersenen ons toefluisterden. Met hun naam en songs proberen de leden van The Head and The Heart deze stelling kracht bij te zetten. De alternatieve folk-rock dat dit uit Seattle afkomstige zestal brengt, doet sterk denken aan de folk van The Low Anthem, met net iets meer ritme.

The Head and The Heart werd pas in 2009 opgericht, maar beloofde snel te groeien. De zes leden lieten hun respectievelijke jobs of studies vallen en kwamen tezamen in Seattle, waar Josiah Johnson en Jonathan Russell al ijverig nieuwe songs aan het schrijven waren. Amper anderhalf jaar later staat de groep aan de vooravond van een Europese tour met The Low Anthem en brengen ze tegelijkertijd hun titelloze debuutplaat uit.

In Europa zullen ze waarschijnlijk gedragen worden door hun tourmaatjes van The Low Anthem, maar in de Verenigde Staten hebben ze al een stevige fanbasis gecreëerd. Enkel en alleen door na concerten hun album aan voorbijgangers uit te delen. Na het beluisteren van de plaat moet men echter concluderen dat er ongetwijfeld een meer winstgevende manier moet zijn geweest voor zulk’n goede cd te promoten. De songs zijn zeer ritmisch, bijna dansbaar, en de teksten zeer krachtig.

Zoals gezegd is het een goede plaat geworden met een paar zeer toffe nummers. Voor hun eerste single ‘Lost In My Mind’, een zeer relaxt liedje over het leven en de liefde, hebben ze net een clip opgenomen. Onder het mom “Some of the most vibrant, inventive and fresh artists in the indie music scene” , heeft MTV deze clip al gedraaid. Maar de cd telt meer dan een goed liedje. Ook ‘Sounds Like Hallelujah’ of ‘Down In The Valley’ mogen er wezen. Het enige minpuntje zijn de onverklaarbare tempowisselingen in sommige songs.

Volgens sommigen behoort The Head and The Heart tot de artiesten die men dit jaar moet gezien hebben op het Texaanse SXSW festival. Wetende dat daar elk jaar de meest belovende artiesten van het volgende jaar worden bepaald, wacht deze groep nu al een mooie toekomst. Liefhebbers van het genre mogen deze release zeker niet missen en moeten een kijkje gaan nemen tijdens hun passage door de Lage Landen in Amsterdam en Brussel.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:The Head And The Heart Label:V2 Records
Symfonia – In Paradisum

Symfonia - In ParadisumHebben de leden van deze groep nog een introductie nodig?, zo vraagt de...

Rise Against – Endgame

Rise Against - Endgame Na twaalf jaar en vijf albums behoeft Rise Against al lang geen introductie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT