RECENSIE: The Boxer Rebellion - The Cold Still

The Boxer Rebellion – The Cold Still
recensie cijfer 2011-03-22 Het succes van Union van The Boxer Rebellion was enorm. Het werd het eerste zelfstandig uitgebrachte album ooit, wat de Billboard Top100 Charts wist te bereiken. En dat alleen op basis van digitale verkoop. Daarnaast wist het album door te dringen tot de top 5 van de Itunes Album Charts in zowel de Uk als de US. Bij diezelfde US variant werd het album zelfs uitgeroepen tot “Alternative Album of the Year”.

Voor het derde album werkte het Londense gezelschap samen met producer Ethan Johns, bekend van Kings of Leon en Ryan Adams. Met The Cold Still wordt wederom een poging gewaagd om de ambities van de band te verwezenlijken. De fanschare moet groeien. Waar dat met Union werd behaald door vaak de veilige sound van andere wereldacts te gebruiken, zo doen ze dat op dit album niet anders. De invloeden van Radiohead, Elbow en The National zijn duidelijk aanwezig. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn als de uitvoering maar goed is.

Hoewel er sinds de release in februari al veel positieve reacties op het album zijn, is het album nogal wisselvallig. De uptempo songs als het Radiohead-achtige ‘Step Out Of The Car’ beklijven, hebben een pakkend refrein en zijn lekker stevig. De stem van de Amerikaanse Nathan Nicholls is dan kort en scherp. Bij een deel van het album is dit echter anders. Langgerekte zanglijnen, die iets te vaak voor komen, werken niet altijd even goed. ‘No Harm’, wat op zich sterk is, heeft een refrein wat goed blijft hangen, maar de zang wordt gedurende het nummer echter nogal eentonig. Afsluiter ‘Doubt’ heeft hier ook mee te kampen, maar dat kan ook te maken hebben met de tekst: “The Cold Still”, die steeds herhaald wordt. Het epische ‘Both Sides Of Even’ pakt gelukkig beter uit. Waar het nummer nog begint met een rustige roffelende drum en een ingetogen gitaar, bouwt het uit naar een geweldig episch, tegen Keltisch aanhangend hoogtepunt.

Terwijl het album na ‘Step Out Of The Car’ misschien wat instort, sleept ‘Organ Song’ je weer bij de les. Het start met een zwaar kerkorgel, maar wordt op sleeptouw genomen door een akoestische gitaar en een prima refrein. Zeer sterk is ook ‘The Runner’. Het strakke ritme en het tempo van de track zijn gejaagd en het is alsof de band je in beweging wil krijgen.

Hoewel The Cold Still niet altijd in balans is, bewijst het album wel dat The Boxer Rebellion in staat is om goede alternatieve muziek te maken. Minpunt is echter dat songs als ‘Caught By The Light’ en ‘Locked In The Basement’ de vaart uit het album halen. En dat is jammer van dit verder degelijke album.


Eerdere recensies van The Boxer Rebellion:
- 03-10-2009: Union.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Boxer Rebellion Label:Rough Trade Distribution
Chef’ Special – One for the Mrs.

Chef'Special - One for the Mrs.Met C-Mon & Kypski die steeds meer de popkant uitgaan, Pete Philly &...

Supercharger - That’s How We Roll

Supercharger - That's How We Roll Zoals algemeen bekend valt in de Skandinavische landen heel wat muzikaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT