RECENSIE: The Blue Van - Love Shot

The Blue Van  Love Shot
recensie cijfer 2011-05-08 The Blue Van is een blues/garagerock band uit Denemarken. In hun beginjaren hebben de vier jongens, Steffen Westmark (gitaar, zang), Soren Oakes Christensen (key, gitaar), Allan Villadsen (bas) en Per Jørgensen (drums), elkaar ontmoet en veel geoefend in de kelder van één van hun oma's. Op het eerste gezicht de bandnaam lijkt saai, maar er zit een verhaal achter. In Denemarken is "The Blue Van" een bijzondere bus, die patiënten meeneemt naar de psychiatrie. De band geeft aan stevig beïnvloed te zijn door de muziek van de jaren 60 en 70, in het bijzonder door bands als The Small Faces, The Kinks en Cream. Niet de minste namen.

De Deense rockers hebben al de nodige successen op haar naam staan: honderden optredens over de hele wereld en een paar bescheiden hits. Hun nummers zijn gebruikt in populaire tv series als CSI, Beverly Hills 90210 en Scrubs. Ook tourde de band met bands als Jet, Franz Ferdinand, The Killers, Keane, Razorlight, Hot Hot Heat, en The Pretenders.

Met de release van het nieuwe album Love Shot wil The Blue Van een nieuwe muzikale weg inslaan. Waar eerdere albums perfect pasten in het door de pers opgelegde ‘retro jaren 60 rock’ hokje, wil de band nu graag bewijzen dat ze met Love Shot zich niet laat beperken door hokjes of etiketten. De cd Love Shot is ondertussen al het vierde album dat de Denen uitbrengen. Van de dertien tracks die het album telt komen er maar twee boven de drieëneenhalve minuut uit en de band levert hier dan ook een gemiddeld album mee af.

Het album telt dertien nummers en kent een grote mate aan verscheidenheid. Zo bevat de plaat de te verwachte stevige nummers als: ‘Love Shot’, ‘Beg Like a Dog’, ‘Loser Takes It All’ en ‘Hole In The Ground’. Die opvallend weinig verrassend klinken. Dat doen wel de meer pop-achtige nummers. Singel ‘Run To The Sun’ is een prachtige nummer, ‘Fame and Glory’ klinkt als een heus jaren 60 liedje en ook ‘Evil’ is heel behoorlijk. De plaat bevat hier en daar een ballad: ‘Woman of the Wrong Kind’, ‘Wait and See’ compleet met strijkers. Beide nummers grijpen je echter net te weinig bij de keel.

Aan de ene kant is het te waarderen dat een groep van het reguliere pad afstapt, maar aan de andere kant is het niet zonder risico. In het geval van The Blue Van levert het een wisselvallige cd op, waarbij het opvallend is dat vooral de meer pop georiënteerde nummers blijven hangen.

The Blue Van brengt bij vlagen aanstekelijke rockmuziek met catchy gitaarloopjes en strakke drumpartijen. Met Love Shot laten ze zien nieuwe wegen te kunnen bewandelen. De verbreding heeft echter geen evenwichtige plaat opgeleverd. De groep bewijst wel dat ze niet langer zomaar in het hokje van simpele en gemakkelijk in het gehoor liggende garagerock past. Maar helaas klinkt alles veel te gepolijst en afgezaagd om te kunnen beklijven.


Eerdere recensies van The Blue Van:
- 13-03-2010: Man Up.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:The Blue Van Label:It\'s All Happening
Darkest Hour - The Human Romance

Darkest Hour - The Human Romance Darkest Hour is een metalcore band uit Washington D.C. die al een poosje...

Raf Vilar - Studies In Bossa

Raf Vilar - Studies in Bossa Raf Vilar is een jonge Braziliaanse muzikant die bossanova maakt, een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT