RECENSIE: Darkest Hour - The Human Romance

Darkest Hour - The Human Romance
recensie cijfer 2011-03-26 Darkest Hour is een metalcore band uit Washington D.C. die al een poosje meedraait. In 2000 werd hun debuutalbum The Mark of the Judas uitgebracht. Hun muziek zit ergens tussen metal en hardcore in. Kenmerkend is de zang van John Henry die klinkt alsof hij grofkorrelig schuurpapier op zijn boterham eet. The Human Romance is hun nieuwste album.

'Terra Nocturnus' is een kalme instrumentale intro, maar het duurt natuurlijk niet lang voordat de hel losbarst. Op 'The World Engulfed in Flames' hoor je furieus getrappel op de dubbele bass drum en brullende zang. Ondanks het duivels tempo is het ook melodieus, bij de bochten wordt even afgeremd. De combinatie bruut en melodieus is vaker te horen op dit album, maar het wordt nooit soft. Het melodieuzere 'Love As a Weapon' is een soort liefdesliedje. 'Darkest Hour-style', synthesizers vullen het geluid op en er is zowaar een rustmomentje.

Maar vaker is het gewoon keihard beuken. Zo klinkt ‘Man and Swine' fel als een pitbull met hondsdolheid. Hier komen de grommen van Henry prima uit de verf. Of wat dacht je van het opgefokte schuim-op-de-bek-lied 'Your Every Day Disaster'. Staccato zang, retesnelle drums en het pittige gitaarspel van Mike Schleibaum. Dit neigt sterk naar hardcore.

'Violent by Nature' is een heftig lied over de gewelddadige aard van de mens. Het zinnetje "I'm a masochistic machine I shit where I fuck where I eat" geeft een aardige indruk. ‘Terra Solaris’ is een instrumentaal stuk van meer dan acht minuten. Dat is helaas echt teveel van het goede. Na zo'n rustmoment is 'Beyond the Life You Know' geen waardig sluitstuk.

The Human Romance is een stevig album, maar de songs zijn soms weinig verrassend. De snelste songs komen beter uit de verf dan de meer melodieuze. De zang van John Henry houdt het midden tussen grunten en zingen. Het is wel jammer dat zijn stem maar één stand heeft. Door dit gebrek aan variatie klinken sommige songs wat eentonig. Desondanks zal The Human Romance vast bij menig metalhead in de smaak vallen.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Darkest Hour Label:Century Media
For Blood And Vengeance – All Bets Are Off

For Blood And Vengeance - All Bets are OffDe muziekindustrie heeft het anno 2011 bijzonder moeilijk. Jeugd die muziek...

The Blue Van  Love Shot

The Blue Van - Love Shot The Blue Van is een blues/garagerock band uit Denemarken. In hun beginjaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT