RECENSIE: The Medics - Dance into the Dark

The Medics Dance into The Dark
recensie cijfer 2011-09-30 Soms kan het snel gaan, zelfs voor een Nederlandse band, want de Utrechtse vijfkoppige formatie The Medics is ‘hot’. Hoewel de band reeds drie jaar bestaat, lijkt 2011 hét jaar te worden van de doorbraak, want: de formatie is uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, heeft hun eerste single ‘City’ in DWDD ten gehore mogen brengen, stond in het voorprogramma van The View en The Kooks en sleept een contract bij het gerenommeerde Pias binnen. En of dat allemaal nog niet genoeg is, zal hun eerste single ‘City’ te horen zijn in de populaire voetbalgame FIFA 12, waarmee wereldwijde aandacht verzekerd is.

Al die mooie woorden en onderscheidingen scheppen verwachtingen en als nu de debuut cd Dance Into To The Dark, voorligt is de vraag: “Lossen The Medics de verwachtingen in?” Eerlijk is eerlijk, The Medics hebben een geweldige plaat afgeleverd. Ze maken de hooggespannen verwachtingen op de twaalf nummers tellende cd volledig waar. Het album is bijna on-Nederlands, zo goed klinkt het schijfje. Vanaf titeltrack ‘Dance Into To The Dark’ knalt de band met strakke Britpop nummers. De stem van zanger Daniel Langeveld is op deze site al eens vergeleken met die van Tom Smith van Editors. De muziek van de groep met bands als The Killers, The Strokes, Foals en natuurlijk Editors.

Uiteraard zijn de singels ‘City’ en ‘Explode’ terug te vinden op de plaat. Heerlijke nummers die je doen verlangen naar meer. Dat gebeurt onder meer met het derde nummer ‘Shake It Off’. Een liedje met gierende gitaren en stevig drumwerk dat voorzien is van een pakkend refrein. Zijpaden worden verkend met de nummers ‘Word In My Heart’ en ‘Gold’, die beiden indie invloeden laten horen. ‘Kill All The Lights’ kennen we al van The Medics EP, waar een nummer als ‘Great Is My Fear’ opstond. Een heerlijk lekker jakkerend nummer vol met Editors invloeden. Op de afsluitende track ‘Body And Mind’ neemt de band gas terug. Het nummer begint als ballad, maar eindigt groots en emotioneel. De nummers op de plaat gaan over alledaagse thema’s: het hier en nu, vluchtgedrag, het maken van de juiste keuzes, onmacht en wat maakt het leven de moeite waard.

Menig Britse band zou jaloers zijn met een debuut als deze. The Medics maken de hoge verwachtingen waar en leveren een ijzersterke debuut cd af. The Medics zijn klaar om Nederland te veroveren. En met platenmaatschappij Pias achter je zou het mij niet verbazen als de band ook internationaal voet aan de grond zou krijgen.


Eerdere recensies van The Medics:
- 19-04-2009: The Medics EP.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:The Medics Label:Pias
The Rifles – Freedom Run

The Rifles - Freedom RunBegin 2009 schreef uw recensent over Great Escape , de tweede cd van The...

SimpleSongs - The End Of Things You Wished Would Last Forever

SimpleSongs - The End of Things You Wished Would Last Forever SimpleSongs is het eenmansproject van de Belgische singer-songwriter Ken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT