RECENSIE: Polock - Getting Down from the Trees

Polock – Getting Down From The Trees
recensie cijfer 2011-03-02 Het woord “Polock” zegt in verschillende landen iets over de Poolse medemens. In de Engelse taal staat het voor een cool persoon van Poolse komaf of, wat vaker voor komt, een scheldnaam voor een Pool. De heren van de Spaanse indieband Polock waren zich, tijdens het verzinnen van de bandnaam, niet bewust van deze betekenis. De leden bewonderen het werk van de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock. Om het in het Spaans niet vreemd te laten klinken, besloten ze een l weg te laten.

Onlangs waren de jonge muzikanten van Polock op Eurosonic/Noorderslag in Groningen, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden (zeer slecht geluid) hun catchy liedjes ten gehore brachten. Ondanks deze omstandigheden kreeg het publiek wel mee dat de Spaanse britpop best de moeite waard is. Zo bewijst ook het 21 maart te verschijnen debuutalbum Getting Down From The Trees . Voor een beginnende band laat dit album een bijzonder professioneel geluid horen. Zowel in eigen land als in Amerika, waar het album eerder verscheen, leverde het de band goede kritieken op.

De bandleden beschrijven hun muziek als een soort industriële, synthetische rock, die tot stand komt als het samenstellen van een parfum. Het subtiel mengen van invloeden en het geloof in een zelf gecreëerd universum zorgen op het album voor een strak geheel. Gepolijste popsongs als ‘High On Life’ en ‘Tenderlies’, laten horen dat de band met veel gevoel voor detail te werk gaat. Bands als The Kooks kunnen, na het horen van het aanstekelijke ‘Sometimes’ en het catchy 'Fireworks', Polock als een serieuze concurrent beschouwen. Meest opvallend is misschien wel ‘Tangerines & Unicorns’, waarin de heren uit Valencia laten horen dat het ook wat minder gepolijst kan. De drums in dit nummer zijn redelijk rauw. Dit geldt ook voor de ietwat drukke afsluiter 'Night Shot'.

Getting Down From The Trees is een zeer solide album dat strak klinkt. Toch zijn niet alle catchy popsongs even afwisselend. Een uitschieter is echter ‘Defenceless’, waar met een zweverig en minder zonnig karakter wordt afgeweken van de, doorgaans niet langer dan 4 minuten durende, popliedjes. Polock laat met dit debuutalbum horen dat ze muzikaal gezien verder kijken dan de landsgrenzen. Het klinkt dan ook zeer internationaal en daar kunnen de Spanjaarden de komende maanden wel eens hoge ogen mee gaan gooien.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Polock Label:Dying Giraffe Recordings
Hollowblue – Wild Nights, Quiet Dreams

Hollowblue - Wild Nights Quiet DreamsWat voor Gianluca Maria Solace ooit als soloproject begon, groeide in 2003...

Bye Bye Bicycle – Compass

Bye Bye Bicycle - Compass Op Eurosonic 2011 wist Bye Bye Bicycle het publiek te charmeren met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT