RECENSIE: Happy Camper - A Collection of Songs by Job Roggeveen

Happy Camper – A collection of songs by Job Roggeveen
recensie cijfer 2011-02-15 Drie jaar geleden had toetsenist Job Roggeveen (El Pino & The Volunteers) het idee om een combinatie van muziekstijlen en animatie samen te voegen. De liedjes moesten compact en melodieus zijn en de invloeden moesten uit geheel Europa komen. Warm, zwierig, maar ook broeierig, opzwepend en een tikkeltje melancholisch. Het moest als het ware een soundtrack worden van je zomervakantie. Naast de muziek moest de animatie een belangrijk onderdeel van het geheel worden. Job Roggeveen is namelijk niet alleen muzikant, maar ook ontwerper bij animatiestudio Job, Joris & Marieke. Samen creëerde zij “Manfred de Happy Camper”, een vriendelijke Yeti die als mascotte van het project zowel in clips als op de hoezen enzovoort zijn gezicht laat zien.

Na een periode van schrijven en schaven aan de muziek kreeg het project steeds meer vorm. De muziek moest nu ook daadwerkelijk ingespeeld worden. Verschillende partijen speelde Job zelf in, maar voor andere partijen had hij de hulp nodig van bevriende muzikanten. Er werd grotendeels gebruik gemaakt van een akoestisch instrumentarium, met onder andere; gitaar, bas, drum, maar ook viool, klarinet en trompet. De trompet werd overigens ingespeeld door Kyteman en jazztrompetist Diederik Rijpstra. Tot slot zocht Job voor elk liedje een passende stem uit het Nederlandse muzieklandschap die wel mee wilde kamperen. Met namen als Tim Knol, Ricky Koole, Janne Schra, Johannes Sigmund (Blaudzun) en Marien Dorleijn (Moss) kunnen we stellen dat er een mooie lijst van “Happy Campers” is ontstaan.

Doordat Happy Camper in zijn totaal van een opmerkelijk hoog niveau is, springen er niet echt songs boven uit. Als we dan toch een paar opvallende songs moeten noemen, is het zigeunerachtige 'Born With a Bothered Mind', met Bouke Zoete (The Kevin Costners), een goed voorbeeld van wat het album biedt. Ook de samenwerking met Odilo Girod (Coparck) pakt opvallend goed uit tijdens het complexe 'When Bombs Might Explode'. Deze track heeft veel weg van het recente werk van Gabriel Rios. Zeer aanstekelijk is 'Called It a Day', waarbij Job`s El Pino & The Volunteers collega David Pino een fijne bijdrage levert. Tot slot zorgt de karakteristieke stem van Tim Knol, op 'A Small Step for Mankind' voor een melancholisch hoogtepunt.

Happy Camper is als een warme deken die je om je heen slaat als je het koud hebt in je tentje. De opgewekte en melancholische klanken zorgen voor een zomerse vakantiesfeer, die we na de sombere herfst en de koude winter wel weer kunnen gebruiken. Job Roggeveen toont zich met deze liedjes een goede schrijver en componist met een goed gevoel voor diversiteit. Doordat de hele vormgeving om het project heen (kijk bijvoorbeeld eens naar de interviews in het cd-boekje) erg sterk is, blijkt het meer dan een album alleen. Buiten het feit dat Happy Camper redelijk uniek te noemen is, is het ook nog eens een buitengewoon geslaagd project.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Happy Camper Label:Excelsior Recordings
Scarlet Mae – Scarlet Mae

Scarlet Mae - Scarlet MaeNadat de leden van Room Eleven in 2010 besloten te stoppen, viel er een gat...

Above the Rules - Where we came from

Above the Rules - Where We Came From Vier jongens die samen muziek gaan maken, omdat ze erdoor gefascineerd zijn....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT