RECENSIE: Duffhues - Among the Ruins

Duffhűes – Among The Ruins
recensie cijfer 2011-02-03 Ooit, lang lang geleden, was Niels Duffhűes zanger van The Gathering. Dat was ten tijde van hun tweede album. Oftewel: voordat Anneke van Giersbergen zijn plaats innam, en deze band naar atmosferische hoogten en een internationale doorbraak zong. Als je Duffhűes’ werk nu hoort, kun je je voorstellen dat The Gathering niet helemaal zijn ding moet zijn geweest. Among The Ruins is alweer zijn zesde album, en nog altijd lijkt hij zich als een vis in het water te voelen bij de donkere songs die hij onder zijn achternaam uitbrengt.

Among The Ruins bevat 13 tracks, die bijzonder sfeervol en effectief worden ingevuld door Duffhűes zelf en zijn muzikale rechterhand Marcel van de Vondervoort. Wat opvalt is dat Duffhűes op momenten meer dan ooit klinkt als het bekendere stemmige werk van Nick Cave. En dan niet alleen qua stemgeluid en instrumentarium, maar zelfs inclusief de dictie van de inmiddels in Londen wonende Autsraliër. Luister bijvoorbeeld maar eens naar ‘All Leading To You’ . Ergens is dat erg jammer, want het leidt soms af van de kwaliteiten van Duffhűes zelf.

Zodra Duffhűes namelijk iets meer van het Nick Cave pad afwijkt, hoor je wat een kwaliteit hij in huis heeft. ‘My Woman The Bear’ is bijvoorbeeld een opzwepende, jagende song die vanuit zijn eigen kracht veel indruk maakt. En ook de titelsong en meer percussieve songs als ‘ The Hidden’ en het afsluitende Tom-Waits-achtige ‘Blues When I Was Born’ laten je hongerig achter, snakkend naar meer.

Het zijn slechts een aantal hoogtepunten, maar het album bevat absoluut veel meer sterke momenten. Vergeet daarom de Nick Cave vergelijking, en geniet van de donkere verhalen die Duffhűes je meer dan gepassioneerd voorschotelt. Binnen Nederland kent Duffhűes vooralsnog echt zijn gelijke niet.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Duffhues Label:Spacejam Records
The Hot Stewards – Ambassadors Of Love

The Hot Stewards - Ambassadors of LoveNet als op hun alweer bijna vier jaar oude debuut Cover Up , nemen The Hot...

Vanderbuyst - Vanderbuyst

Vanderbuyst - Vanderbuyst De driemanformatie Vanderbuyst laat met hun gelijknamige plaat Vanderbuyst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT