RECENSIE: The Diamond Dogs - The Grit & The Very Soul

The Diamond Dogs – The Grit & the very soul
recensie cijfer 2011-01-02 The Diamond Dogs is een rockband uit Zweden die begin jaren negentig is opgericht en binnenkort haar nieuwste plaat The Grit & The Very Soul uit gaat brengen. De band is in Scandinavië, maar gek genoeg ook in Italië, behoorlijk populair. Het zestal rond zanger Sulo maakt ambachtelijke muziek die bestaat uit een mix van jaren zeventig rock zoals the Rolling Stones die ooit in hun beste tijd maakten en een paar flinke scheuten sleaze rock en folk.

Het bijzondere van de nieuwe plaat is dat er niet voor is gekozen om eindeloos allerlei fragmenten aan elkaar te plakken met behulp van geavanceerde computerprogramma’s, maar om alles live in te spelen. Het gevolg is dat de band warm en eerlijk klinkt en daarbij het jaren zeventig geluid perfect benaderd. De wat lijzige stem van Sulo past perfect in het dampende geluid van The Diamond Dogs. The Rolling Stones uit de eind jaren zestig en begin jaren zeventig is een belangrijke invloed, wat subtiel hoorbaar is in de folky rocksongs. Weliswaar geeft The Diamond Dogs haar eigen draai aan de muziek, maar het losse gitaarspel en de “oe-oe” koortjes in sommige nummers verwijzen wel heel nadrukkelijk naar de beroemdste rock ’n roll band ter wereld.

‘April Fool’ is een lekker volle folkrock song waarin ook nog een saxofoon en Trombone langskomen. ‘Greetings From Isaacs Hill’ is een wat meer country georiënteerd nummer, waarna ‘Be Here Tonight’ met subtiele gitaarlicks en knorrende saxofoon weer tegen The Rolling Stones aan schurkt. Verrassend is dat de band ook een cover van The Smiths heeft opgenomen. Het gaat om “Please, PLease, Please Let Me get what I want’ dat niet direct voor de hand ligt, maar heel fraai is opgenomen. Met ‘Absolutely No1’ heeft de band een ode aan Ronnie Lane (Small Faces) gemaakt. Andere fraaie nummers zijn het catchy ‘Whatever It Is Now’ en de band haar eigen ‘Wild Horses’, die in dit geval ‘Don’t Turn Me Away’ heet.

The Diamond Dogs is een band die door haar orthodoxe manier van opnemen er voor zorgt dat haar nieuwste plaat warm en oprecht klinkt, en meer liefde voor goudeerlijke rockmuziek uitstraalt dan veel van de te klinisch klinkende tijdgenoten. Alleen daarom al verdient deze band alle lof.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Diamond Dogs Label:Suburban
Belleruche – 270 stories

Belleruche - StoriesHet Engelse trio Belleruche heeft met één DJ, één gitarist en één...

Transmit Now - Downtown Merry-Go-Round

Transmit Now - Downtown Merry-Go-Round Transmit Now is een alternatieve pop/rockband uit Orlando (Florida), tot nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT