RECENSIE: Elliott Smith - An Introduction to...

Elliott Smith -  An introduction to…
recensie cijfer 2010-12-10 Een jaar of tien geleden kreeg ik eens een cd voor mijn verjaardag. Bij de lokale platenboer had men echter de verkeerde cd in het hoesje gedaan. Voordat ik er mee terug ging om de goede cd op te halen, was ik zo vrij om het cd’tje te branden. De cd had alleen een zwarte opdruk, dus had ik geen idee wie of wat het was. Vervolgens heb ik jarenlang naar een plaat geluisterd waarvan ik geen idee had welke artiest het was. Het was een erg fijne plaat, dus op een bepaald moment moest en zou ik uitvinden wat het was. De zoektocht leverde wat op, het was de eerste soloplaat van Elliott Smith. Voor muziekliefhebbers die hem niet kennen, is er nu een makkelijkere manier om kennis met deze meneer te maken. An introduction to… Elliott Smith is een compilatie met veertien tracks, waarvan de meeste afkomstig zijn van zijn derde plaat Either/Or.

Het solodebuut van Elliott Smit was in 1994 met de plaat Roman Candle. Van deze plaat is het nummer ‘Last Call’ op de compilatie opgenomen. De luisteraar kan kennismaken met de kwetsbare, maar erg aangename stem van Smith. Naast zijn stemgeluid is zijn gevoelige gitaarspel zijn handelsmerk. Deze twee elementen vormen dan ook de spil op zijn debuutplaat. Dit geldt ook voor zijn tweede plaat, Elliott Smit, waarvan de nummers ‘The Biggest Lie’ en ‘Needle in the Hay’ in de compilatie zijn opgenomen. Een ander kenmerk van de eerste twee platen van Smith, is het pure geluid van de instrumenten. Ik kan dit proberen te beschrijven, maar dat doet slechts afbreuk aan de ervaring van de luisteraar. Het is beter om dit zelf te ervaren.

Zoals gezegd zijn de meeste tracks van de compilatie afkomstig van de derde soloplaat van Smith, Either/Or. Waar de twee voorgangers vrij minimalistisch van opzet waren, in de zin van de hoeveelheid instrumenten die werden gebruikt en de pure sound van de opnamen, is vanaf het derde album meer een volwaardige band te horen. De sound van de vervolgplaten is daardoor iets minder gevoelig en kwetsbaar, maar niet minder catchy en muzikaal. In het jaar van Either/Or beleefde Smith zijn doorbraak, toen zes van zijn nummers werden gebruikt als soundtrack voor Gus van Sant’s film Good Will Hunting.

An introduction to… Elliott Smith zal precies doen wat het moet doen. Het zal muziekliefhebbers die onbekend zijn met Elliot Smith, bekend maken met de gevoelige doch ijzersterke muziek van deze fantastische muzikant. De oplettende lezer zal gezien hebben dat ik schrijf over het solowerk van Smith. Tot 1996 speelde hij ook in de band Heatmiser, dat zeker de moeite van het luisteren waard is!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Elliott Smith Label:Domino Records
Shanon Wright Secret Blood

Shannon Wright - Secret BloodHet negende studio van de uit Amerika afkomstige Shannon Wright is op de...

Oh No Oh My People Problems

Oh No Oh My - People Problems Oh No Oh My is een viermans formatie indie rock band uit Austin, Texas. Oh...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT