RECENSIE: Mezzoforte - Volcanic

Mezzoforte – Volcanic
recensie cijfer 2010-12-03 Het was in 1983 dat Mezzoforte haar grootste hit had, met 'Garden Party' wisten ze wereldwijd hoge ogen te scoren. In zekere zin is het ook bij dit ene succesvolle nummer gebleven, acht albums later is er geen enkel nummer meer geweest waarmee de groep haar naamsbekendheid vergoot heeft. Desondanks houden de mannen het speelplezier erin en produceerden ze Volcanic . De plaat werd in IJsland opgenomen en aangezien ze tijdens de opnames uitzicht hadden op de beruchte vulkaan die afgelopen zomer zoveel overlast veroorzaakte was een titel snel bedacht: Volcanic.

Opvallend is het dat de voltallige originele bezetting nog in de groep zit en deze ook allen actief hebben meegeschreven aan dit nieuwe project. Dit is ook te horen, het gehele album straalt de sfeer van successingle 'Garden Party' uit. Op een funky basritme worden de muzikanten de gelegenheid geboden om zich uit te leven. De gemiddeld vijf minuten lang durende nummers hebben hierdoor een ontzettend speels karakter. Opvallend is het dat hierbij, net zoals op 'Garden Party', de muziek nergens helemaal los komt. Elk nummer en met name elke solo blijft tegen het simpele aan zitten. Nergens wordt de funk dansbaar, meezingbaar of indrukwekkend. Mede hierdoor is het ook lastig om verschillen tussen de nummers aan te wijzen.

Op Volcanic klinkt Mezzoforte alsof het heel erg haar best aan het doen is om niet op te vallen. De instrumentale melodietjes jengelen zeer aardig door en de ruim één uur durende plaat bereikt geen enkel punt een irriterend niveau. Helaas toont de groep ook aan waarom het in haar lange carrière nooit gelukt is om meer dan één hit te scoren; heb je één nummer van Mezzoforte gehoord dan heb je in een klap hun hele oeuvre beluisterd.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Mezzoforte Label:Rough Trade Distribution
Darius Dante – Keep Ya Hands Up

Darius Dante - Keep Ya Hands UpDarre van Dijk alias Darius Dante is als songwriter bekender dan je in...

Sunnpimp / Ampvitamin

Sunnpimp - Ampvitamin Sunnpimp is een vrij nieuwe rockband uit, naar eigen zeggen, 'een dorpje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT